Kultur

Anda som samlet Norge

I 64 år har vi elsket en liten hissigpropp med fjær. Donald Duck fikk nordmenn til å drømme om stabler med pannekaker, egen bil og eksotiske reiser.

I 1948 hadde nordmenn det fortsatt vanskelig etter krigen. Folk måtte klare seg med enkel mat og lite luksus. Så dukket en and i matrosdress opp i butikkhyllene.

Donald så på TV lenge før TVen kom til Norge. Han hadde bil, telefon og fråtset i spennende mat. Det var starten på en kjærlighets-historie som fortsatt varer.

Nordmenn elsker Andeby. Bare folk i Finland leser mer Donald enn oss, sier Øyvind Holen. Han har skrevet boka «Donald-landet».

LES MER HER: Digger Donald Duck

Andeby har påvirket oss mer enn vi tror, mener Holen. I dag er vi veldig opptatt av å bruke evnene våre og utvikle oss selv. Det har alltid vært viktig for Donald. Han får stadig nye yrker og prøver å bli rik.

Tidligere var det også nesten en selvfølge at folk skulle gifte seg. Alle familier skulle ha mor, far og barn. Andeby lærte oss at det slett ikke trenger å være slik.

– I Donalds verden er nesten alle alene-forsørgere for sine nieser eller nevøer. Slik lærte norske barn at familier ikke trenger å ha to foreldre. Det er heller ingen religion i Andeby. Og mens kvinner i andre blader og bøker var mest opptatt av å bli gift, er ikke Dolly og Minni det minste opptatt av ekteskap. De klarer seg selv, sier han.

LES MER HER: «Drageløperen» som tegneserie

Tegner Carl Barks har mye av æren for at Donald ble så populær. Hans historier er så enkle at selv små barn forstår dem. Han var også veldig opptatt av at alt skulle være riktig. Mange har lært mye historie og geografi av Barks.

– Han sender endene sine ut på tur i hele verden. Det har gitt mange barn lyst til å reise. Barn lærer også om nye tradisjoner. Min familie begynte å spise kalkun til jul, fordi vi leste om det i Donald, sier Holen.

LES MER HER: Pondus på din dialekt

Men Andeby er også gammeldags. Det er mest mannlige ender og mus det handler om. Minni er mest opptatt av å lage mat og pynte seg for Mikke. Dolly flørter og får Donald og Anton til å kjempe om henne.

– Jeg leser noen ganger Donald for min fem år gamle datter. Hun vil lese historier som handler om Minni eller Dolly. Men dem er det ikke mange av. Det kan være en grunn til at færre leser Donald, sier Holen.

Fortsatt leser en halv million nordmenn Donald hver uke. Men endene sliter med å få nye lesere under 15 år. Andeby taper kampen mot TV og internett. Det er trist, synes Holen.

– Donald lærer barn noen gode verdier. Som at du skal tro på deg selv, men også være ydmyk. Donald har ofte stor suksess, helt til han blir overmodig og overlegen. Dessuten mister vi noe mange har felles. Historiene til Carl Barks trykkes igjen og igjen. Slik kan barn, foreldre og besteforeldre ha de samme historiene som favoritt, sier Holen.