Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lager norske gitarer til kjendisene

Gitarer i norsk tre kan låte vel så bra som dem laget i tropisk tømmer, mener Øystein Husemoen. Han lager gitarer til blant andre Mark Knopfler og Little Steven.

Øystein Husemoen er en av noen få i Norge som lever av å lage gitarer. Han bruker norsk tre. De kjente artistene Mark Knopfler og Little Steven er blant kundene. Også norske gitarister som Øystein Greni, Jarle Bernhoft og Jørn Christiansen fra gruppa CC Cowboys kjøper gitarer av ham.

Firmaet Norwegian Wood Series holder til i et lite verksted på Lillehammer. Gitarene lages helt for hånd.

– Det er motsvar til alle de store gitar-farbrikkene. Ting blir mer og mer masseprodusert og presset på pris og kvalitet. Da blir det annerledes å gå til noen som tar seg tid til å gjøre det skikkelig og tar den tida det tar, forklarer Husemoen til nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ: Mark Knopfler til Oslo

Det er et par år siden han valgte å satse på gitarer i norsk tre. Det var et alternativ til mer tradisjonelle materialer som mahogni og rosentre.

– Interessen for å bygge gitarer kom nok først. Jeg jobbet på fabrikk, men fant ut at det var litt mer givende å bygge gitarer. For jeg har spilt gitar hele livet, sier gitarmakeren.

Husemoen sier at han tidligere har bygget gitarer av mange rare treslag. Men det hadde ingen hensikt, mener han.

– Så jeg begynte forsiktig å prøve ut de norske treslagene. Og gitarene låter like bra da. Hvorfor skal man bruke skog fra jungelen når man finner noe som er like bra like utenfor døra? spør han.

LES OGSÅ: Tilbake til rocken

Nylig fikk den amerikanske gitarfabrikken Gibson en bot på rundt 2 millioner kroner. Årsaken var at de ulovlig hadde kjøpt ibenholt fra Madagaskar og rosentre fra India. Selskapet har betalt boten.

I snitt tar det tre måneder fra en kunde bestiller en gitar til den er klar.

– Det er mye jobb, og vi bygger ikke store volum. Det går fort 50 til 60 timer med til å lage en elgitar. Og en kassegitar tar rundt 120 timer å lage, forklarer Øystein Husemoen.

Sammen med en lærling lager han rundt 15 til 20 gitarer i året. En elgitar i Norwegian Wood Series koster fra 25.000 kroner og oppover mot 40.000 kroner.

Alle ulike gitarlyder finnes i den norske skogen, mener Husemoen.

– Mange er skeptiske, helt til de får prøvd. Det låter «kuler og krutt». Forskjellene mellom treslagene er ganske stor, slik at vi kan styre tonen. Vi vet at det går an å lage fet lyd av norsk plank, sier nordmannen.

En av de største overraskelsene i lyd for Øystein Husemoen har vært tresorten alm. Han har ikke hørt at det er brukt i gitarer tidligere. Han beskriver lyden som «rock n' roll». Treet er hentet fra Gausdal, nordvest for Lillehammer. Han som eide skogen var så imponert over resultatet at han like godt bestilte en gitar selv.