Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lørdag kan du bytte klær med andre

Finn fram klær du ikke bruker lenger. Du kan bytte dem med andre. Det kan du gjøre 60 steder i Norge.

Lørdag 16. april kan du bytte klær flere steder i Norge.

Du tar med deg plagg du vil bytte. Dra til et av de rundt 60 byttestedene. Få en byttelapp for det du leverer. Så får du en lapp tilbake. Den kan du bruke til å handle noe som andre har levert inn.

– Å bytte klær er bra for lommeboka, miljøet og det overfylte klesskapet. Det sier Johanne Houge til nyhetsbyrået NTB. Hun er rådgiver i Naturvernforbundet. Det er de som arrangerer dagen.

Reglene er at plaggene må være hele og se skikkelige ut. Du kan ikke ta med mer enn sju plagg.

Det som blir igjen av klær, gis til lokale steder for gjenbruk. Som Fretex eller lokale loppebutikker.

 

Vil du vite om det byttes der du bor? Det kan du se på nettsidene til Naturvernforbundet eller på denne siden på Facebook.

 

Åtte av ti nordmenn mener de har for mange klær og sko som ikke blir brukt. Det viser en undersøkelse, ifølge avisa Aftenposten.

Vi kjøper for mye klær, mener Naturvernforbundet.

– Det er ikke alle som er klar over hvor mye klærne våre koster miljøet, skriver de på internett.

Miljøet blir skadet både av produksjonen og transporten av klær. Det skader fordi vi bruker kjemikalier og vann. Og vi slipper ut for mye av gassen CO2.

I tillegg liker ikke Naturvernforbundet at vi kjøper for mange billige klær. Klærne er ofte produsert i land som betaler og behandler arbeidere dårlig.

– Vi vil være med på å skape en annerledes tankegang. Gjenbruk og kvalitet skal bli viktigere enn lave priser, skriver forbundet.

 

Også miljøgruppene Miljøagentene, Natur og Ungdom og Framtiden i Våre Hender er med på å arrangere dagen. Klesbyttedagen er nordisk og kalles Nordic Swap Day. Den arrangeres også i Sverige, Danmark og Finland.