Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Alle må kunne reise

Det er noen som har ekstra utfordringer når de vil på ferie. Det er et felles ansvar å gjøre det mulig for alle å dra på ferie.

To av ti personer i Norge har en funksjonshemming. Mange får ikke reist på ferie i Norge. Årsaken er dårlig tilrettelegging. Både når det gjelder transport og steder vi reiser til.
Samtidig gjør nye regler for å fly det mye vanskeligere for folk i rullestol som før har klart seg selv. Det er krav om ledsager for funksjonshemmede i rullestol, skriver kanalen NRK.

De funksjonshemmede må selv betale for å ha med seg en person. Selv om rullestol-brukeren tidligere har reist og klart seg helt alene. Her må det være mulig å vurdere hvilke behov hver person har.

Men funksjonshemmede har like stor rett til å reise som oss andre. Derfor bør det isteden bli et krav om større tilrettelegging der hvor reiseliv er viktig. Både byer og bygder som lever av reiseliv, vil tjene på dette.

Les også: – Norsk reiseliv må bli bedre for funksjons-hemmede

For det er et felles ansvar å gi alle mulighet til å dra på ferie. Små endringer kan gjøre stor forskjell for folk med funksjonshemminger. Slik de nå gjør for blinde på Sørlandet. Kultur-opplevelsen er også for dem som ikke kan se.

Klar Tale mener at det bør være like naturlig å tilrettelegge for alle, som for folk uten funksjonshemminger.