Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

En plass står tom til jul

Jul er en tid for forventning og glede. Og minner over dem vi savner til festen.

Treet glitrer, bordet står ferdig pyntet, pakkene ligger klare til selskap. Slik kan det være på julaften. Spesielt barna har gledet seg i 24 dager til ende. I kveld er den store dagen. Vi samles til fest, til julemat og gode samtaler.

Juletiden er en høytid der familien er spesielt viktig. Vi deler den med våre nærmeste. Enten det er med besteforeldre, onkler eller tanter, foreldre, søskenbarn eller andre som står nær. Forventningene er mange. Både til hva vi spiser, og hvem som skal være med. Derfor blir det også veldig merkbart når noen er borte.

I mange stuer er det en stol eller fler som vil bli tomme. Mennesker vi bryr oss om, lever ikke lenger. Den forrige julen ble den siste. Ingen bestemor som smiler over hjemmelagde gaver eller en ny genser. Ingen mor å klemme når julen ringes inn. Ingen far som skal takke for nok et par sokker. Og et barn for lite med glitrende øyne over pakkehaugen.

Juletiden er ikke tiden for sorg. Men den er også en tid for å kjenne på savnet. Jula kan brukes til å tenke over det du har opplevd før. Og gode minner over det som var.

Men jula er også til for å skape nye minner og glede, sammen med dem som er tilstede. Å nyte julefri og freden som senker seg i stua hjemme. Å kjenne på den gode julestemningen. For den finnes fortsatt.

God jul!