Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Når tonene skaper stemningen

Er du en som nynner? Hvilke sanger tenker du på når vi snakker om jul? Musikk er viktig for oss i svært mange situasjoner i livet.

Er du en som nynner? Hvilke sanger tenker du på når vi snakker om jul? Musikk er viktig for oss i svært mange situasjoner i livet. Vi har sanger for glede, sanger vi forbinder med kjærlighet, musikk for å takle sorg og musikk for å feire ulike høytider.


Fredrik Otterstad dirigerer koret Sølvguttene. Hans julefavoritt er en salme som er sunget siden 1599. Men koret hans synger musikk fra flere århundrer. Tonene får folk til å gråte. Det er av glede.


De norske julelåtene er mange. Kanskje synger du mens du går rundt juletreet? Eller gjør du som Alf Prøysen skriver i «Julekveldsvisa», vasker huset, for så å sette deg ved vinduet og vente på jul? Snurrer du en gammel plate med Frank Sinatra? Eller setter du på Spotify mens du pynter juletreet? Kanskje foretrekker du en julekonsert?


Musikk vekker minner, sier forskeren Klar Tale har snakket med. Tonene fester seg til hjernen. Eldre som glemmer, husker fortsatt tekst og melodi til sanger de har sunget hele livet. Musikken får dem til å smile.


Nå er det snart jul. Fyll ører og hode med vakker musikk! Kanskje glemmer du stresset rundt deg.


God jul!