Norge

– Slutt med kalkulator

Norske skole-elever bruker ofte kalkulator når de regner. Det gjør at elevene blir dårligere i matte, sier eksperter.

92 prosent av norske ungdommer bruker kalkulatoren hele tiden i mattetimen. Det viser en ny undersøkelse fra videregående skoler i Norge, skriver avisa VG.

– Elevene lærer seg ikke enkel regning med kalkulatoren. I stedet blir kalkulatoren en krykke for elevene. Den bevisstløse bruken av kalkulator uten grunnleggende kunnskaper i matematikk er svært uheldig, sier Liv Sissel Grønmo til avisa VG. Hun er prosjektleder for undersøkelsen.

Anna Holm Eide er leder for Elev-organisasjonen (EO). Hun mener ekspertene overdriver.
– Vi kan ikke legge skylden på dårlige matte-resultater over flere år, på bruken av kalkulator. Det er ikke en sovepute for elevene. Den er et verktøy til å løse vanskelige matematikk-oppgaver, sier hun.
Den internasjonale undersøkelsen for skoler og fag heter PISA. Den måler hvor gode elever i hvert land er i forskjellige fag. Norge ligger på 21. plass av totalt 65 land i undersøkelsen.

OECD er Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling. 33 land er med i OECD. Av disse landene har Norge fått 498 poeng og ligger på 14. plass i faget matte. Det er i en undersøkelse av skole-elever i OECD. Norge ligger 43 poeng bak FInland. Det er det samme som halvannet års undervisning i mattefaget på ungdoms-skolen, ifølge PISA-undersøkelsen.

Torsdag snakket kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Stortinget om norske elever og PISA-undersøkelsen. Norske 15-åringer gjør det bedre nå enn før, sier Halvorsen. Det skriver nettstedet NRK.no.

– Pisa-undersøkelsen gir ikke hele bildet av den norske skole, men de har vært brukt til å tegne et negativt bilde av norsk skole i ti år. Derfor kan vi nå glede oss over resultater som viser så god framgang, sier Halvorsen til NRK.