De fleste av oss blir syke en gang i blant. Noen av oss er syke over lang tid. Jobben og staten betaler deg full lønn mens du er syk. Vi er hjemme med sykdom nesten 15 dager i gjennomsnitt hvert år.
Ordningen med sykelønn er vanskelig å snakke om. Den er dyr for bedrifter og staten. Men den er viktig for de syke. Du kan få din vanlige lønn i ett år i strekk. Tjener du mye, kan du regne med å få litt mindre enn vanlig.
Parter i arbeidslivet og staten diskuterer nå en avtale. Den handler om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).
Omtrent seks av ti arbeidstakere er en del av avtalen, ifølge nyhetsbyrået NTB.
Avtalen skal gjøre at flere personer jobber. Den skal også gjøre at færre er borte fra jobb på grunn av sykdom.
Nå skal partene se på IA-avtalen på nytt. Men sykelønna skal de ikke diskutere.
Nå må vi snakke om sykelønna, krever Virke. Organisasjonen snakker for tusenvis av norske bedrifter. Virke nekter å være med på en avtale som freder sykelønna. Det gjør at sykelønna ikke kan endres. Dette har regjeringen tidligere forsøkt, men droppet.
– Det er uaktuelt for Virke å bli med på en slik avtale, sier Ivar Horneland Kristensen til NTB. Han er sjef i organisasjonen.
Virke vil endre ordningen med sykelønn. Det handler blant annet om kutt i lønna. De mener at sykelønna koster samfunnet for mye.
– IA-avtalen har gjort det vanskelig å diskutere sykelønn. Det vil vi ikke lenger være med på, sa Inger Lise Blyverket i sommer. Hun jobber også for Virke.
Hun sa at nordmenn er mer borte fra jobb enn andre på grunn av sykdom. Men at nordmenn ikke er sykere enn andre.
Flere organisasjoner er med på å diskutere avtalen. Avtalen har ikke nådd målene sine. Det har gjort flere enn Virke skeptiske.
Organisasjonen LO snakker for folk som jobber. Også de innrømmer at sykelønn er et vanskelig tema.
Syke personer skal ikke straffes med mindre lønn. Det mener Arbeiderpartiet (Ap). Heller ikke LO vil kutte i sykelønna til folk.
– Sykelønn gir trygghet, mener de.
Flere politikere i partiet Høyre har sagt at de vil kutte i lønna. Også politikere i Fremskrittspartiet har foreslått dette.