Norge

Blir ikke skremt av mikroplast i drikkevannet

Mikroplast i drikkevannet er trolig ikke farlig for mennesker.

– Vi har ikke blitt skremt på noen som helst måte, sier Bruce Gordon. Han jobber i Verdens helseorganisasjon (WHO). De har laget en rapport om hva mikroplast i vann betyr for folks helse.

Mikroplast er plastbiter som er mindre enn fem millimeter.

Rapporten viser at faren for helseskader er lav. De fleste plast-partiklene i drikkevannet går rett gjennom tarm-systemet. De blir ikke værende i kroppen.

Men det er ikke gjort mange undersøkelser av mikroplast i drikkevann. Forskingen har bare foregått noen år. Derfor må det forskes mer, mener WHO.

– Mikroplast er overalt. Blant annet i drikkevannet vårt. Derfor må vi vite mer om hvordan mikroplast påvirker helsen.

Det sier Maria Neira. Hun er leder for avdeling for offentlig helse i WHO.

Mikroplast kommer blant annet fra bildekk, maling og sminke. I Norge blir det dannet 8000 tonn mikroplast hvert år.

– Selv om vi får mikroplast i kroppen, er det ikke sikkert det er farlig. Drikker du flaskevann eller vann fra springen, skal du ikke være bekymret.

Det sier Bruce Gordon til nyhetsbyrået AP.

90 prosent av mikroplasten i avløpsvann kan fjernes av filtre.

WHO mener land bør bekymre seg mindre for mikroplast. Det bør heller lages flere renseanlegg for å fjerne bakterier. Farlige bakterier i vann tar livet av nesten 500.000 mennesker hvert år.

To milliarder mennesker i verden drikker vann som er forurenset av avføring.

Studier har vist at det er mye mikroplast i havet i Arktis og i snøen på Svalbard. Hvis plast fortsetter å forurense like mye som nå, blir det fare for økosystemene i havet. Derfor er det viktig å beskytte miljøet mot plast, sier forskerne.