VALG 2019:

1 av 3

Slik gikk det i kommunene vi fulgte

Vant Sp over Ap i Rana? Får ordføreren mot vindmøller i Gjesdal fortsette? Og hvem skal styre Vanylven framover?

«Monsterskolen» i Rana i Nordland kan ha kostet Arbeiderpartiet (Ap) ordføreren. Klar Tale snakket med mange som heller ville stemme på Senterpartiet (Sp). De var sinte over at flere ungdomsskoler var stengt. Isteden har Ap, Sosialistisk Venstreparti (SV), Høyre og Fremskrittspartiet (FrP) bygget Norges største ungdomsskole i Mo i Rana.

Anne-Kari Snefjellå er med i Senterpartiet og jobber i ungdomsskolen.

– Vi mister kontakten med elevene. Vi mister oss selv oppi dette her. Hvorfor hører ikke politikerne på oss? spurte Snefjellå da Klar Tale traff henne før valget.

Nå har folket i Rana talt. Arbeiderpartiet går kraftig tilbake. De ender opp med 29 prosent av stemmene. Dermed mister de seks plasser i kommunestyret. De går til Senterpartiet, som har gjort et enormt bra valg i kommunen. Sp endte på 29,3 prosent. Det er nesten 19 prosentpoeng mer enn ved forrige lokalvalg. De kan glede seg over sju nye plasser i kommunestyret.

Sp får likevel ikke gjort endringer med skolen. Årsaken er Miljøpartiet De Grønne (MDG). Partiet fikk sin første plass i kommunestyret. MDG havnet dermed på vippen. De måtte velge hvem de ville samarbeide med. De valgte partiene som støtter endringen i skolen i Rana.

Slik gikk valget i Rana:

Ap fikk 29 prosent, tilbake 17,1 prosentpoeng fra 2015. Ap mister 6 mandater.

Også SV (-1), KrF (-1) og Høyre (-2) mister mandater.

SP: 29,3 prosent, 18,9 prosentpoeng fram fra 2015. Sp får 7 nye mandater. De har nå like mange mandater som Ap (11).

Rødt får to nye plasser i kommunestyret. MDG får ett mandat, for første gang i kommunen.

I Gjesdal kommune i Rogaland var alle politikerne enige om en viktig sak før valget. De vil kjempe mot et nytt vindkraftverk i kommunen. Det hadde de først sagt ja til.

– Nå ser vi at følgene blir større enn vi først trodde. Kanskje har vi sovet litt i timen her, sa ordfører Frode Fjeldsbø til Klar Tale i august. Han er fra Arbeiderpartiet.

Vindkraftverket er planlagt et område med uberørt natur. Det kan bli synlig fra fjellet Preikestolen. Det er en av Norges viktigste turist-attraksjoner.

Fjeldsbø får trolig fortsette å jobbe mot vindmøllene i Gjesdal. Ap endte med 36,5 prosent av stemmene i kommunen. Det er 2,6 prosentpoeng mer enn i 2015.

Den største endringen i Gjesdal står KrF for. De mister tre av sine plasser i kommunestyret. SV, Sp og MDG tar over hver sin plass.

Slik gikk valget i Gjesdal:

Ap fikk 36,5 prosent, fram 2,6 prosentpoeng fra 2015.

Krf mister tre mandater til SV, Sp og MDG.

Lena M. Landsverk Sande er ordfører i Vanylven i Møre og Romsdal. Hun er fra partiet Venstre.

Det blir færre folk i Vanylven. De som bor der, blir stadig eldre. Flere hundre jobber forsvant fra Vanylven på få år.

Ordføreren kjemper for kommunen sin. Hun har sagt at alle skal få fiber-nettverk. De som bygger nytt hus, tar imot 100.000 kroner i støtte. Alle ungdommer får sommerjobb.

– Vi har nok omsorgsplasser. Det er nesten hundre lag og foreninger i kommunen. Men Vanylven trenger bedre offentlig transport og flere jobber. Og vi må få flere unge til å bo her, sa Sande til Klar Tale i sommer.

Det ser ut som velgerne har tro på Sande sin plan for kommunen. Venstre er fortsatt det største partiet i Vanylven. De fikk 21 prosent av stemmene i valget. Det er 2,8 prosentpoeng mer enn ved forrige lokalvalg. Vanylven er et av få steder hvor Venstre gjør et bedre valg enn sist.

Arbeiderpartiet mister to plasser i kommunestyret. Mens Senterpartiet får én plass ekstra. Dermed har de like mange plasser som Venstre.

Ved forrige kommunevalg stemte 64 prosent av vanylvingene. Det var for få, mente ordfører Sande. Denne gangen har 65,5 prosent møtt opp for å stemme.

Slik gikk valget i Vanylven:

Venstre er fortsatt største parti med 21 prosent av stemmene. De gikk fram 2,8 prosentpoeng fra 2015.

Ap fikk 15,7 prosent. De mister to mandater.

Sp får ett mandat mer enn ved forrige valg. De er oppe i fire mandater. Det er det samme som Venstre.

KrF mister ett mandat.

Helsepartiet får to mandater.

Mer fra Norge

På forsiden nå