Norge

Krever at alle helikoptre skal sjekkes

Et helikopter styrtet i Alta. Seks mennesker døde. Nå krever selskapet Airbus at flere ulike helikoptre skal sjekkes.

Tirsdag ble det gjort undersøkelser av helikopteret som styrtet. Ulykken skjedde i området Skoddevarre i Alta. Fem unge mennesker og piloten døde. Det ble også en brann etter styrten.

Det er helikopter-selskapet Airbus Helicopter som har laget helikopteret. De har gjort noen foreløpige funn. Derfor ber de om at flere typer helikopter blir sjekket. Det bør gjøres med en gang, skriver nyhetsbyrået NTB.

De foreløpige funnene er knyttet til forbindelsen i akselen mellom motoren og hovedgir-boksen.

Airbus mer om sjekk av alle nyere helikopter av typen AS350, AS550 og EC130.

– Airbus Helicopters kaller sjekken en «føre var»-inspeksjon. Det skriver Statens havarikommisjon for transport i en pressemelding natt til onsdag. Sjekken skal gi svar på om helikopterne er i stand til å holde seg i lufta.

Havarikommisjonen kunne ikke svare på hvor mange norske helikoptre det gjelder.

Årsaken til ulykken er fortsatt ikke kjent. Havarikommisjonen kan heller ikke si om det kan skyldes svikt i aksel-forbindelsen.

Havari-kommisjonen vil sette sammen all informasjon de har om ulykken. Det gjelder ting de finner ved undersøkelse av helikopteret og funn på stedet der ulykken skjedde. De bruker også det folk har fortalt om helikopteret. Kommisjonen snakker også med folk som har vært med på å lage og drifte helikopteret.

Ulykken skjedde 31. august. Da var det Høstsprell-festival i Alta. Fem av de døde hadde kjøpt seg tur med helikopteret. De skulle se området fra lufta. Festivalen ble avlyst etter ulykken.

Helikopteret var av typen Airbus H125. Det var helt nytt. Helikopteret ble levert til Helitrans i juni i år. Ifølge Helitrans hadde det fløyet knapt 73 timer.

Undersøkelsen tirsdag ble gjort sammen med den franske havarikommisjonen (BEA) og Airbus Helicopters. Også selskapet Safran Helicopter Engines var med. De har laget helikopterets motor.

Politiet og Havari-kommisjonen var ferdig med undersøkelsene på stedet i forrige uke.

Siste utgave

På forsiden nå