Se flere bilder:
Bilde 1 av 6

Tenner lys for Ari Behn

Folk over hele Norge minnes Ari Behn. Mange har tent lys og lagt ned blomster på Slottsplassen.

Forfatter og kunstner Ari Behn døde onsdag. Han tok sitt eget liv.

Torsdag kveld var Slottsplassen full med tente lys. Det ligger også blomster der. I sosiale medier har venner og helt ukjente skrevet gode ord om ham.

Familien takker for alle hilsener og kondolanser.

– Familien er enormt takknemlige for den overveldende støtten og alle kondolanser de har fått i denne tøffe tiden. Det har de bedt meg om å fortelle. Det varmer å se at Ari har betydd så mye for så mange, sier Geir Håkonsund til nyhetsbyrået NTB. Han var Behns manager i mange år.

Ari Behn begikk selvmord 1. juledag. Han var 47 år gammel. I 14 år var han gift med prinsesse Märtha Louise. Paret har tre barn sammen.

Allerede onsdag kveld ble det lagt ned blomster og tent lys. Utover dagen 2. juledag kom det jevnt med folk til Slottsplassen. Mange ønsket å vise sin respekt. De ga sin siste hilsen til forfatteren og kunstneren.

Noen hadde skrevet egne hilsener. De lå ved siden av statuen av Karl Johan. På ett av kortene står det «Kjære Ari. Takk for alt, du er en vakker sjel. Hvil i fred». På et annet står det: «Du var et lys i et grått land».

Forfatter Åsne Seierstad er blant dem som skrev om Behn på Facebook.

– Vi tente et lys for deg i går kveld, Ari, på det mørkeste stedet på Gamleveien. Lei oss for at ingen av oss klarte å lyse opp i mørket du var i nå, i sorg over at du ikke lenger er blant oss, i smerte over at døtrene dine har mistet sin pappa, skrev Seierstad.

Jonas Gahr Støre leder Arbeiderpartiet. Han skrev at han tok nyheten tungt.

– Denne mørkeste delen av året er også tid for nærhetens sårbarhet. Den smerten som følger ved at han er borte, treffer mange. Særlig går tankene til barna og den nærmeste familien, skrev Støre.

Forfatter Vidar Kvalshaug sammenligner Behn med Ernest Hemingway og måten han døde på.

– Vi romantiserte sånt siden det gjaldt store kunstnere. Du valgte å ende livet ditt i går. Det er faen ikke mye romantisk over det, skriver Kvalshaug i et minneord. Det skrev han på nettstedet Bok365.

Det danske kongehuset føler med familien.

– Den danske kongefamilie er dypt berørt over Ari Behns tidlige død. De sender sine varme tanker til den norske kongefamilien og Ari Behns familie, sier Lene Balleby. Hun er kommunikasjons-sjef.

Ari Behn bodde i Lommedalen i Bærum. Torsdag åpnet Lommedalen kirke dørene. Det skjedde etter ønske fra menigheten.

Selvmord er et stort problem. Behns død viser dette. Mellom 500 og 600 personer begår selvmord i Norge hvert år. To av tre som tar livet sitt i Norge, er menn.

Mental Helses hjelpetelefon opplever at flere tar kontakt etter at det ble kjent at Ari Behn har begått selvmord.

Trenger du hjelp?

Du kan ringe 113 ved akutt fare for selvmord.

Legevakten har nr 116117.

Kirkens SOS er gode å snakke med. De nås på 22 40 00 40.

Mental helse har telefon 116 123.

Siste utgave

På forsiden nå