Norge

Innvandrer-kvinner fikk viktig oppdrag

De var kvinnene som falt utenfor det norske arbeidslivet. Nå syr bedriften Sisters in Business smittevern-frakker til helse-vesenet.

Av Sissel Hoffengh og Bente Rognan Gravklev / Dagsavisen

Bedriften Sisters in Business tilbyr jobb til kvinner med bakgrunn som innvandrere. Det er folk som av ulike årsaker sliter med å få seg jobb i Norge. Kvinnene i bedriften kan ulike ting.

Bedriften startet i 2017. Siden har de sydd for møbel-kjeden Ikea. De har samtidig tatt oppdrag for bedrifter og private. Men korona-krisen skapte trøbbel også for dem. Bedriften varslet folkene sine om at de måtte permitteres. Så fikk de et stort oppdrag fra helse-vesenet. Et sykehjem ba dem om å sy smittevern-frakker. Det meldte avisa Budstikka nylig. Det norske helse-vesenet har ikke nok slikt utstyr til å takle med korona-viruset.

– Forrige fredag hadde alle fått permitterings-varsel. Så kom det en forespørsel om vi kunne levere 50 smittevern-frakker til et sykehjem på Ringerike. Brått måtte vi kaste oss rundt og produsere, sier Sandra Tollefsen til Dagsavisen. Hun er daglig leder i Sisters in Business.

Helse-direktoratet ba om en nasjonal dugnad. Årsaken var at det mangler utstyr for smittevern. Helse-myndighetene har bedt næringslivet stille opp. Men i Lyngdal kommune i Agder ba kommunen vanlige folk om hjelp. Der fikk de svar med én gang. På kort tid har over 50 flere personer sagt at de ønsker å sy. Det melder kanalen NRK.

– Det er utrolig fascinerende å se hvordan innbyggerne griper dette an. Alle bidrar samtidig som de nasjonale reglene følges, sier Ronny Bjørnevåg. Han er kommunalsjef i Lyngdal kommune.

Helse-myndighetene vet hvor mye utstyr vi har i Norge. Men de vil ikke si hvor mye. Det er for å ikke skremme folk. Det skrev NRK tirsdag.

Dagsavisen har tatt kontakt med Oslo kommune. Avisa har også snakket med byråds-avdelingen for eldre, helse og arbeid. Avisa har spurt om hvor mye utstyr Oslos helse- og omsorgstjenester trenger.

Kommunen jobber med å skaffe utstyr. De oppfordrer de som har utstyr, om å ta kontakt. Det sier Byråds-avdelingen.

Hos Sisters of Business er det supertravle dager på systua igjen. Det nye oppdraget har satt dem skikkelig på prøve, ifølge Tollefsen.

– Det stilles mange krav til utstyr som brukes i helse-vesenet. Det er ikke bare å sette seg ned å sy. Først måtte vi finne et materiale som oppfylte kravene: et gult materiale som kan vaskes på 90 grader. Vi hadde ikke tid til å bestille materiale fra utlandet. Men var heldige og fant det vi trengte hos Rainbow Tekstil på Grønland i Oslo.

– Vi hadde fått tilsendt en smittevern-frakk. Vi kunne bruke den som mønster, og satt i gang. Det gule materialet rakk ikke til alle frakkene. Men helse-vesenet har lempet på kravene. De sa at vi også kunne bruke naturfarget bomull, forteller Sandra Tollefsen.

Nå venter flere og større oppdrag på Sisters in Business. Og det er nettopp den typen oppdrag de vil satse på, ifølge Tollefsen.

###

                        Foto: Sisters in Business

Sisters in Business skal være «et springbrett til selvrespekt og økonomisk uavhengighet». Det skriver de på sin hjemmeside.

– Dette er kvinner som av ulike årsaker hadde problemer med å komme inn på arbeids-markedet. Nå står de i frontlinjen og utfører et så viktig oppdrag. Tenk hva det gjør for selvtilliten, sier Sandra Tollefsen.

– Målet er å være økonomisk lønnsomme, sosialt bærekraftig med 100 prosent lønn til alle. Ikke minst er det et vanvittig løft for syerskene. Både som skattebetalere, rollemodeller for barna sine og økonomisk uavhengige.

Nå håper på flere bestillinger fra helse-institusjoner og næringer. Også etter at korona-krisen er over.

– Det er dette vi har drømt om helt siden starten. Å bygge opp en bærekraftig og lønnsom lokal tekstil-produksjon. Som skaper arbeidsplasser og kan levere jevnlig til hele Norge. Alt fra smittevern-frakker og utstyr til hotell- og restaurant-næringen. Til bedrifts-julegaver av bærekraftige materialer, sier Sandra Tollefsen til Dagsavisen.

Siste utgave

På forsiden nå