Norge

Flere spiser mer usunt for tiden

Mange har fått nye matvaner de siste ukene. Årsaken er viruset korona. Det sier folk til Norsk Korona-monitor.

Norsk Korona-monitor blir laget av Opinion. De lager spørre-undersøkelser om hvordan korona endrer livet til folk. Den nyeste handler om hva folk spiser. De har snakket med 2.642 nordmenn om hva de spiser etter utbruddet av korona De fleste spiser det samme som før. To av ti spiser mer usunt, og én av ti spiser sunnere.

Les også: Vi spiser mer grønnsaker, men for lite fisk

– De fleste som har endret hva de spiser har dessverre endt opp med å spise mindre sunn mat, sier Ola Gaute Aas Askheim. Han er seniorrådgiver i Opinion. .

Jo større familie, desto mer usunn mat, ifølge undersøkelsen. I hjem med fire eller flere personer har 25 prosent spist mindre sunn mat. Bare 8 prosent har spist sunnere.

– Det er minst dobbelt så mange som spiser mindre sunt som de som spiser mer sunt. Det har ingen betydning hvor mye utdanning folk har, sier Askheim. De som har høyest utdanning, har også fått de verste endringene i hva de spiser.

Les mer: Vi må spise helt annerledes i framtiden

Les også: Vil du spise mindre kjøtt?

Alder kan ha en viss innvirkning. De yngste har endret mer på hva de spiser, til det verre.

Blant folk under 30 år sier hele 31 prosent at de spiser mindre sunn mat. Bare 9 prosent er blitt sunnere. Alle aldersgrupper under 60 år oppgir å spise mindre sunn mat de siste ukene.

De fleste over 60 år sier at de spiser det samme som før viruset kom til Norge. Bare 15 prosent av de eldre har endret hva de spiser. Det er også like mange eldre som spiser sunnere som det er eldre som spiser mindre sunt.

Les videre: – Det er mat til alle, sier næringsministeren

Siste utgave

På forsiden nå