Norge

De skal sikre 17. mai-stemningen

Nylig kunne korpsene samles til øving igjen. De skal sørge for stemningen på en annerledes 17. mai.

Bilde 1 av 4

– En meters avstand på alle, trekk bakover! «Norge i rødt, hvitt og blått», rett på, kommanderer Sissel Larsen. Hun dirigerer en gjeng med femte-, sjette- og sjuende-klassinger. De spiller i Mellombrassen til Hasle Skolekorps i Oslo.

Hver torsdag samles de til øving ved skolen. Men denne våren har vært annerledes. Lenge måtte de øve hjemmefra via video-konferanse. Nylig fikk de endelig spille sammen igjen. Utendørs og med avstand.

Nå nærmer den viktigste dagen i året seg for korpsene: 17. mai. Dagen blir ikke slik vi er vant til. Samfunnet må fremdeles følge regler om smittevern. Årsaken er korona-viruset som fortsatt gjør folk syke.

– Det var en sann glede når vi fikk lov til å opptre. Også når vi kunne møtes ute igjen, sier Larsen til Klar Tale.

10 år gamle Nikoline Spydevold er helt enig. Hun spiller kornett i korpset.

– Det er veldig hyggelig å møte de jeg går med. Fordi jeg har savnet å være her. Det er kjedelig å spille hjemme, sier hun.

Musikantene står i en stor sirkel i skolegården. De øver på marsjene de skal framføre på nasjonaldagen. Etter en stund får barna øve i den stillingen de vil. Flere setter eller legger seg rett ned på bakken med instrumentene sine.

Hasle skolekorps pleier å marsjere i sentrum på 17. mai. Men i år blir det ikke noe barnetog. Derfor skal korpset bare opptre i nærområdet.

– Vi kommer til å ha litt flagg-heisinger. Men vi skal ikke marsjere. Det er vanskelig å holde avstand mens vi marsjerer med så unge musikanter, forklarer dirigent Larsen.

Etter at flaggene er heist, skal korpset ha pop-up. De går til forskjellige steder i nabolaget. Så spiller de en marsj eller to.

– Vi skal ikke samle store grupper av folk. Så det er ingen som vet hvor vi kommer, sier hun.

Korpsene er en viktig del av feiringen rundt om i landet. Sånn er det også på Hasle. Hasle Skolekorps fyller 60 år i år.

– Korpset på Hasle betyr utrolig mye for nærområdet. Vi har 120 musikanter. De lærer forståelse og respekt for andre. Og det er ingen reserve-benk hos oss. Det er en inkluderende aktivitet for barn og unge, sier dirigenten.

Til vanlig spiller de hele nasjonaldagen fram til klokka 16. Men i år er de ferdig allerede i 10-tiden. I tillegg må korpset dele seg opp i mindre grupper. De aller minste musikantene får ikke være med.

– Selvfølgelig blir det en annerledes 17. mai. Men vi gjør det beste ut av det, sier Larsen.

11 år gamle Syver Svenning-Såtvedt spiller tuba. Han har vært med på 17. mai med korpset tre ganger før. Men aldri på denne måten.

– Det har vært ganske annerledes øvelser. Jeg gruer meg litt til å spille på 17. mai, sier han.

Femte-klassingene Olivia Qvale-Hjertenes og Susanne Bang Thorstensen er også spente. Men de gleder seg til å opptre.

– Det er bra at vi kan spille, sier Susanne.

– Det er veldig fint at vi kan spille rundt her. Selv om vi ikke kan spille i byen. Og så kan vi jo gjøre ganske mange ting som vanlig. Som for eksempel å spise is, sier Olivia.