Norge

– Hun stupte over styret

I august var det rekord i antall ulykker med el-sparkesykkel. Nær åtte ble skadd i døgnet. Helge Skivenes så en kvinne stupe over styret.

En rolig høstkveld ble brått dramatisk for Helge Skivenes i Oslo.

– Jeg var ute og luftet hunden sammen med kona. Da fikk vi se en ung kvinne komme susende på el-sparkesykkel. Hun kjørte ned Akersbakken. Plutselig traff hun noe, det kan ha vært en fortauskant. Hun stupte over styret og ble slengt mot bakken. Der ble hun liggende og riste.

Skivenes forteller at han og kona løp bort til kvinnen. Hun var bevisstløs. De ringte ambulansen.

– Etter anfallet våknet hun litt til. Hun var omtåket. Ambulansen kom og tok henne med seg. Vi vet ikke hvordan det gikk med henne, sier Skivenes til Klar Tale.

Enda en gang slår Oslo legevakt alarm. Stadig flere skader seg på el-sparkesykkel, ifølge nyhetsbyrået NTB. I år har det skjedd dobbelt så mange ulykker som i fjor. Bare i august ble 235 personer skadd.

Legevakten behandlet nesten åtte slike skader i døgnet i snitt.

– Problemet er hvordan folk bruker el-sparkesyklene. De kjører for fort eller følger ikke trafikkreglene, sier Skivenes.

Alderen på de skadde er i snitt 29 år. Seks av ti er menn. Ifølge legevakten er de fleste skadene lette eller moderate. Men 10 prosent er alvorlige.

– Vi er bekymret. Vi får inn pasienter med skader som de vil slite med resten av livet. Det sa Henrik Siverts til avisa Aftenposten. Han er overlege ved Oslo skadelegevakt.

Nesten halvparten får skader i hode og ansikt i slike ulykker. Mange får varige mén. Det viser en rapport fra Folksam forsikring i Sverige.

Blinde er en spesielt utsatt gruppe i trafikken. Andrea Olvin i Oslo bruker førerhund. Siden mars har hun blitt påkjørt tre ganger av en el-sparkesykkel, forteller hun til avisa Dagbladet.

– Det går mange tanker i hodet ditt fra du blir truffet til du faller, sier hun.

Olvin sier at alle som har kjørt på henne, har vært beruset. 40 prosent av ulykkene på el-sparkesykkel skjer når føreren har drukket alkohol. Det viser tall fra Oslo legevakt.

Selskapet Voi starter med reaksjons-lås på sparkesyklene sine, skriver NTB. Den skal hindre fyllekjøring på natta i helgene. For å få løst ut en sykkel, må du klare et spill i appen. Det sjekker hvor fort du reagerer.

Legevakta har sagt at de anbefaler å stenge for bruk av el-sparkesykler om natta. Men det vil ikke Voi si ja til.

– Det ville straffe flertallet som ikke velger å kjøre i fylla, sier Christina Moe Gjerde. Hun er norgessjef i Voi.

I dag er det rundt 13.000 el-sparkesykler i Oslo. Samferdsels-departementet jobber nå med å finne en strengere regulering av tilbudet.

Siste utgave

På forsiden nå