Norge
Bildet er av bebyggelse på Svalbard. Det er mye hav i forgrunnen av bildet. I bakgrunnen er det snødekte fjell. Longyearbyen er i midten av bildet.

Norge og EU krangler om torsk ved Svalbard

EU og Norge er uenige om hvor mye torsk båter fra andre land skal få fiske ved Svalbard. EU mener Norge bryter Svalbard-traktaten.

Den europeiske union (EU) har gitt seg selv lov til å fiske 28.431 tonn torsk i området ved Svalbard. Det ser Norge svært alvorlig på, sier Odd Emil Ingebrigtsen. Han er fiskeriminister i Norge.

– Norge vil protestere mot at EU selv bestemmer hvor mye de kan fiske. Dette er en helt uakseptabel måte å gjøre det på. Det er bare Norge som kan tildele EU kvoter der. Jeg har derfor sagt klart fra til EU. Det er ulovlig hvis det blir fisket mer enn det vi sier er greit. Da vil Kystvakten håndtere saken på vanlig måte, sier Ingebrigtsen.

Han møtte Virginijus Sinkevicius for å snakke om saken torsdag. Han er kommisjonær for fiske i EU.

Norge sier at EU kan få fiske 17.885 tonn torsk ved Svalbard i år. Det er mindre enn tidligere år. Det skjer fordi fiskebåter fra Storbritannia også skal ha en egen kvote etter at de forlot EU. Det blir tatt fra kvota EU hadde mens Storbritannia var med. EU mener de skal ha like mye som før. EU,

Storbritannia og Norge jobber nå med å bli enige om hvilke avtaler som skal være for fisket i år.

EU avviser å ha gitt seg selv lov til å fiske for mye ved Svalbard. De sier Norge bryter Svalbard-traktaten.

– Det er leit at Norge har bestemt seg for å bryte med måten det har blitt jobbet før. De har bestemt helt alene. De sier båter fra EU må fiske mindre torsk ved Svalbard enn det de har krav på, sier Vivian Loonela til avisa Dagens Næringsliv. Hun er talskvinne hos EUs fiskerikommissær.

Hun sier at EU mener Norge bryter med prinsippet om lik behandling i Svalbard-traktaten.

I den står det at det er like rettigheter til jakt og fiske på Svalbard. Men det er uklart hvor langt ut i havet ved Svalbard reglene gjelder. Utgangspunktet er at den gjelder fire nautiske mil. Det er det samme som 7,41 kilometer.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå