Norge

Fraråder vaksinene fra AstraZeneca og Janssen

Eksperter anbefaler å droppe korona-vaksinene fra AstraZeneca og Janssen. Begge vaksinene skal ha gitt farlige bivirkninger.

Korona-vaksinene fra AstraZeneca og Janssen bør droppes fra vaksine-programmet. Det mener eksperter. Nå brukes vaksinene til Pfizer og Moderna i Norge.

Regjeringens utvalg med eksperter har diskutert vaksinene. Mandag kom de med sin rapport. Der kom det fram at Janssen og AstraZeneca ikke bør brukes i vaksine-programmet. Det er på grunn av alvorlige bivirkninger.

Det er også på grunn av situasjonen i Norge. Smitte, nye varianter av viruset og problemer med leveransen av vaksiner har vært med i begrunnelsen.

Norge har foreløpig ikke tatt i bruk Janssen-vaksinen. Den ble godkjent i EU og Norge 11. mars. Det skyldes nærmere undersøkelser av bivirkninger.

AstraZeneca-vaksinen ble stanset i Norge 11. mars. Det skjedde etter meldinger om blodpropp hos vaksinerte. Folkehelse-instituttet (FHI) ønsker også å ta vaksinen ut av vaksine-programmet.

Noen av ekspertene mener samtidig at vaksinene kan gis til de som ønsker dem. Utvalget er uenige om det. Noen få mener at vaksinene kan tilbys på resept til de som vil ha dem.

FHI anbefaler ikke at den enkelte selv skal kunne velge Janssen-vaksinen.

Ekspertene anbefaler også regjeringen om å vurdere hvem som blir vaksinert først. De mener regjeringen bør vurdere om de mellom 18 og 25 år bør komme fram i køen. Det er fordi det er mer smitte blant unge nå.

– Vi mener det er en god idé å prioritere denne aldersgruppen. Det nærmer seg sommer og mange unge flytter mye på seg. De begynner kanskje å jobbe eller studere et annet sted. Det sier leder i utvalget. Han heter Lars Vorland.

Siste utgave

På forsiden nå