Norge
Bildet viser statsminister Erna Solberg.

Vil vaksinere unge først

Statsminister Erna Solberg vil vaksinere folk mellom 18 og 24 år. Kommuner med mye smitte får flere vaksine-doser.

De som kan bli alvorlig syke av korona, har fått vaksine først. De har vært prioritert i første del av vaksine-programmet i Norge.

Onsdag fortalte statsminister Erna Solberg om neste steg i planen. Den starter når alle over 45 år har fått vaksine.

– Regjeringen prioriterer unge i vaksine-køen. Det er fordi det er mest smitte blant de unge. Unge voksne har mer sosial kontakt enn eldre, sa Solberg.

Det vil si at de mellom 18 og 24 år vil få vaksine. Samtidig skal de mellom 40 og 44 år få vaksine. Deretter vil de mellom 25 og 39 år få vaksine. Helsemyndighetene har anbefalt dette.

Vaksinasjonen av de unge kan starte allerede fra begynnelsen av juni. Det vil variere i de ulike kommunene.

I Norge kan alle over 18 år ha fått tilbud om vaksine innen august. Da må vaksineringen skje som planlagt.

Regjeringen vil også gi flere vaksiner til kommuner med mye smitte. Det har Folkehelse-instituttet (FHI) og Helsedirektoratet anbefalt.

24 kommuner på Østlandet får flere vaksine-doser. Der har det vært mye smitte lenge. Det vil si at 319 kommuner må gi fra seg mange av sine doser.

– Regjeringen ønsker at hele Norge skal åpne samtidig. Vi har stått sammen i pandemien. Og vi skal gå sammen ut av den, sa Solberg.

Onsdag fortalte hun også om hvilke vaksiner Norge skal bruke. Vaksinene fra Moderna og Pfizer og Biontech vil fortsatt bli brukt.

AstraZeneca-vaksinen er tatt ut av vaksine-programmet. Janssen-vaksinen vil fortsatt være stanset. Men den skal vurderes mer.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå