Norge

De fleste smittede på grensa var under 18 år

Det er færre som reiser over grensa fra Sverige til Norge enn tidligere i sommer. Likevel blir det flere tester som viser smitte med korona.

Sist uke fikk 67 personer på Svinesund vite at de var smittet. De var testet på grensa da de kom fra Sverige, og ville inn i Norge. Svinesund er på den største veien mellom de to landene. Den ligger helt sørøst i Viken fylke.

– Vi hadde en mange færre tester. Men vi fant smitte hos mange flere enn før, sier Jostein Stø til kanalen NRK. Han er leder ved testsenteret på Svinesund.

Det har vært en travel sommer der. Men den siste tiden er det stadig flere som reiser over grensa. 9. august ble Sverige farget oransje på kartet over smitte hos Folkehelse-instituttet (FHI). Dermed er det krav om karantene for folk som kommer reisende derifra. Likevel er det flere smittede som kommer til Svinesund.

Sist uke ble ble det gjort 35 prosent færre tester på Svinesund. De fant smitte i én test per 200 reisende. Totalt var 67 personer smittet der. De fleste av dem var under 18 år.

– Jeg synes det er alvorlig. Vi ser at det var flest i alderen 0 til 18 år av de 67 smittede. Det er en stor økning blant barn og unge, sier Stø.

I Norge ble det 25 prosent mer smitte i forrige uke. Ingen fylker er grønne på smittekartet til Den europeiske union (EU). Det blir også mer smitte i Sverige. Blant annet har det blitt mer i Västra Götaland for femte uke på rad. Det er regionen som grenser til Svinesund.

Siste utgave

På forsiden nå