Norge

Vil sikre god beredskap etter angrepet

Statsminister Jonas Gahr Støre er stolt over den nye regjeringen. Men nå tenker han mest på de som opplevde angrepet på Kongsberg onsdag kveld.

Torsdag ble den nye regjeringen presentert. Foran Slottet talte den nye statsministeren, Jonas Gahr Støre. Han sa at dette er en spesiell dag å overta ansvaret på.

– I dag går mine første tanker til Kongsberg og de som er der. De som har mistet livet, er skadd eller lever i sjokk over det som har preget denne flotte byen, sa Støre.

Likevel kunne han stolt presentere de 18 statsrådene han har fått med seg i regjering.

– Jeg har et spennende lag i denne regjeringen. Vi har et aldersspenn fra 67 til 28 år. Vi har bonden og bedriftslederen, bygd og by og alt imellom, sa Støre.

I tillegg er han stolt for at det er flest kvinner i den nye regjeringen. Det ble det jublet for da han presenterte dem på Slottsplassen torsdag. Der fikk alle de nye regjerings-medlemmene gratulasjoner, klemmer og blomster.

Støre hyllet også to statsråder litt ekstra.

– Vi har to statsråder som var på utøya 22. juli 2011 og som var med på å ta AUF og Ap videre. De er partibyggere og ha viet sitt liv til det. Det er en inspirasjon til den jobben vi nå begynner på, sa Støre da han hadde presentert alle ministrene.

De to som var på Utøya, er Jan Christian Vestre og Tonje Brenna. Støre sier de to er veldig dyktige politikere, som han er glad har fortsatt i politikken.

– Det er en livserfaring de har med seg, en brutal kunnskap om hva livet kan by på. Men det er også en mulighet Norge har til å komme videre på. At også disse som har kommet videre og at vi kan se dem i det politisk Norge tror jeg vil styrke oss i kampen mot de kreftene som vi må hindre kan angripe oss på ny, sa Støre.

Støre sier det som angrepet på Kongsberg er forferdelig. Han tenker på de som opplevde hendelsen og deres familie og venner. Videre blir det viktig for den nye regjeringen å sikre god beredskap.

– Om det er terror som er konklusjonen, så viser det hvor alvorlig den utfordringen og den trusselen er, og hvor viktig det er at samfunnet er i beredskap til å håndtere det, sier Støre.

– Vi må forsikre oss om at vi har politi og tjenester som følger med for oss. I tillegg er det et forebyggende arbeid vi alle må være en del av. Vi har lært de siste årene at det er viktig å fange opp folk tidlig. Og å hindre ekskludering, sier han.

Støre og hans regjering skal nå følge opp saken på Kongsberg.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå