Norge

Slik vil vi merke endringer på den nye regjeringen

Sist uke ble den nye regjeringen presentert. Mange velgere og eksperter venter i spenning på hva som skjer framover.

For én uke siden ble den nye regjeringen presentert. Jonas Gahr Støre er Norges nye statsminister. Erna Solberg er ferdig med jobben.

Alle ministerpostene er fordelt på politikere fra Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp).

Klar Tale har snakket med Berit Strøyer Aalborg og Emil André Erstad fra avisa Vårt Land. De fortalte hva de tenker om den ny regjeringen. Begge jobber som politiske kommentatorer for avisa.

– Det kommer til å ta litt tid før vi merker store endringer. En regjering endrer politikken litt etter litt over flere år. Men etter åtte år har den gamle regjeringen fått endret mye. Det sier Aalborg.

Statsbudsjettet ble presentert av den gamle regjeringen for én uke siden. Både Aalborg og Erstad sier at det er budsjettet de må se på først.

– Nå vil den nye regjeringen sette i gang arbeidet med å endre på statsbudsjettet, sier Erstad.

– Den nye regjeringen har kort tid på å endre budsjettet, som Solberg og regjeringen har jobbet med nesten et år, sier Aalborg.

Når budsjettet er ferdig, må de finne noen på Stortinget som vil støtte det. Hvis ingen vil støtte det, vil det heller ikke bli godkjent. Det fører til at partiene enten må finne noen andre å samarbeide med eller endre på budsjettet.

– Først vil de nok forsøke å finne en løsning med Sosialistisk Venstreparti (SV). Mye tyder på at regjeringen vil strekke seg langt for å få de til å støtte dem. Men SV kommer til å stille harde krav, hvert fall når det gjelder ulikheter og klima, sier Aalborg.

– Støre og Vedum må bygge gode relasjoner til flere partier enn dem som sitter i regjering. Det betyr å være mye til stede og ha møter med representanter fra ulike partier, sier Erstad.

Når det kommer til hvilke endringer de vil gjøre, tror Aalborg at skatt er en av dem. Samtidig som skolemat og tannlege også er viktig.

– De som tjener mer enn 750.000 i året vil merke høyere skatt. Mens de som tjener under vil få mer penger ubetalt hver måned, sier Aalborg.

– Kanskje vil de også gi penger til skolemat. Slik at det til slutt blir gratis skolemat. I løpet av fire år tror jeg skolene har gratis mat til alle, sier hun.

– Det kan også hende de vil legge til mer penger for å gjøre tannlegebehandling gratis for de mellom 22 og 25 år, sier hun.

Aalborg mener også at det blir gjort noe med fylkesreformen, som Solberg-regjeringen startet. Reformen gikk ut på at fylker skulle sammenslås. For eksempel ble Buskerud, Akershus og Østfold til Viken fylke. Troms var også et eget fylke, men nå heter det Troms og Finnmark.

– De vil nok oppløse Troms og Finnmark fylke, og la de går tilbake til de gamle fylkene. Dersom Viken ønsker det samme vil også disse få gå tilbake til sine gamle fylker, sier Aalborg.

---

Kort om saken

  • Det første den nye regjeringen må gjøre er å endre statsbudsjettet.
  • Etter at statsbudsjettet er ferdig må de finne noen som kan støtte dem på Stortinget.
  • Deretter kan regjeringen begynne å se på hva de har lovt velgerne fremover.

---Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå