Norge

Norske journalister arrestert i Qatar

To norske journalister ble arrestert i Qatar. Det skaper sterke reaksjoner i Norge.

Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani er journalister for nyhetskanalen NRK. Nylig var de på jobbreise i Qatar. Der ble de pågrepet og varetektsfengslet.

Qatar er et lite land i Midtøsten, med 2,6 millioner innbygger. Landet har fått kritikk for å frata flere grupper i samfunnet sin frihet. Qatar styres av en mektig kongefamilie.

Mange kvinner i landet har begrensede rettigheter. Rapporter har vist at arbeidsinnvandrere jobber under dårlige arbeidsforhold. Lover i landet hindrer journalister i å kritisere myndighetene fritt.

Qatar er også landet som arrangerer VM i fotball neste år. Mange synes det er feil. I Norge har det vært debatt om herrelandslaget burde boikotte turneringen.

Ekeland og Ghorbani skulle blant annet intervjue Abdullah Ibhais. Han har kritisert myndighetene i Qatar. Ifølge VG skal også han ha blitt arrestert, timer før han skulle bli intervjuet.

Journalistene er nå løslatt. Det skjedde etter 32 timer i varetekt. De to journalistene møtte pressen på Gardermoen.

– Vi har det greit. Det har vært slitsomme dager. Vi har vært usikre, men det er veldig godt å være hjemme i Norge nå, sa Ekeland.

Journalistene forteller at utstyret deres ble tatt i Qatar.

– Det var fælt, sa Ghorbani.

Arrestasjonen har skapt sterke reaksjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre kaller den for «uakseptabel». Han skriver også at han er glad for at de nå er løslatt. Tidligere statsminister, Erna Solberg, har også reagert.

– Det er totalt uakseptabelt at journalister blir arrestert for å gjøre jobben sin. Jeg forventer at Norge sier svært tydelig ifra overfor Qatar, sier hun.

Guri Melby er leder for partiet Venstre. De har tidligere ment at Norge burde boikotte verdensmesterskapet. Nå sier hun at Norge må ha samtaler med den qatarske ambassadøren i Norge.

Pål Bjerketvedt er generalsekretær i Norges Fotballforbund. Han er overrasket over hendelsen.

– Dette er en svært alvorlig hendelse vi må reagere på. Denne saken er mye større enn fotballen. Norske myndigheter må reagere, sier han.

Qatarske myndigheter sier journalistene ble pågrepet fordi de filmet på privat område. De mener dette ble gjort uten tillatelse.

Landets ambassadør blir nå kalt inn til Utenriksdepartementet for å forklare seg.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå