Norge

Flere partier vil ha gransking

Prosessen for å ansette Jens Stoltenberg som sentralbanksjef, bør granskes. Det mener flere partier.

Det er ingen tvil om at Jens Stoltenberg er kvalifisert til jobben. Men prosessen for å gi ham jobben som sentralbanksjef bør granskes. Det mener flere partier.

– Det er ingen tvil om at han er kvalifisert. Men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen. Det sier Sylvi Listhaug. Hun er leder for Fremskrittspartiet (Frp).

Hun sier til nyhetsbyrået NTB at det har være mye kameraderi, middager og andre ting. Og som har blitt kjent i denne prosessen. Det gjør at det er behov for å granske den.

– Vi får bare konkludere med at det kameraderiet som er i det partiet, lever videre. Det sier Listhaug til NTB. Hun viser til Arbeiderpartiet.

Tina Bru fra Høyre nevner reaksjoner og bekymringer fra økonomer, kommentatorer og ulike partier. Hun sier at bekymringene ikke handler om hvor godt kvalifisert Stoltenberg er for jobben. Men om alle båndene han har til folk fordi han har vært statsminister og leder for Arbeiderpartiet.

– På toppen av alt er han nær venn av landets statsminister, sier Bru.

– Disse bekymringene gjelder fremdeles. Det hviler derfor et stort ansvar på Stoltenberg selv og på regjeringen fremover, sier Bru.

Peter Frølich leder Stortingets kontroll- og konstitusjons-komité. Det kommer til å komme grundige og gjennomtenkte spørsmål om ansettelsen, sier han.

– Ikke fordi vi legger til grunn at det har skjedd noe feil. Men fordi det er viktig å kontrollere dette. Særlig når det har vært så mye diskusjon, sier Frølich.

Sveinung Rotevatn fra Venstre er kritisk. Han mener det var uklokt å gi Stoltenberg jobben.

– Vi har ingen tradisjon i Norge for å utnevne partipolitikere til sentralbanksjef. Det skal være en uavhengig stilling. Nå velger de likevel å velge Jens Stoltenberg. Til tross for at flertallet på Stortinget er bekymret, sier Rotevatn til NTB.

– Det burde ikke regjeringen ha gjort, mener han.

Rotevatn vil vite hvem som har snakket med hvem. Og når, før og i løpet av ansettelses-prosessen.


Siste utgave

På forsiden nå