Norge

Klar Tale har vunnet journalistpris

Lettlestavisen Klar Tale har vunnet pris for journalistikken sin om Nav-skandalen. Juryen kaller det journalistikk av stor samfunnsmessig betydning.

Den store journalistprisen er en av de gjeveste prisene som deles ut i Landslaget for lokalaviser (LLA). Prisen gis til aviser som har levert et arbeid av stor samfunnsmessig betydning. I år var det to aviser som delte på hovedprisen. Det var avisa Hallingdølen, for sin dekning av 10 år etter 22. juli, og Sara Finne med kollegaer i Avisa Hordaland for «Pasientreisene».

Klar Tale fikk hederlig omtale for sin sak «De som ikke forsto». Arnfinn Storsveen, Karin Flølo, Cathrine Kahrs og Gøril Huse samarbeidet om gravesaken. Også avisen Dølen fikk hederlig omtale.

– Sjelden har et mediehus levert journalistikk som treffer målgruppen og egen visjon så klokkeklar som prisvinneren. Hver dag arbeider mediehuset knallhardt for at viktig journalistikk skal treffe den delen av befolkningen som ikke ser godt, hører godt eller nødvendigvis ikke forstår norsk så godt, sier juryen.

I 2021 publiserte lettlestavisen Klar Tale saken «De som ikke forsto». Redaksjonen undersøkte de 77 første kjente dommene i skandalen med direktoratet Nav. Klar Tale fant at minst tre av ti av de dømte, ikke hadde forstått Nav sine regler.

– Det er ingen tvil om at prisvinneren Klar Tale har utført et journalistisk arbeid av stor samfunnsmessig betydning. Stor skrift og enkelt språk gjør avisen lettere å lese enn mange andre. I kombinasjon med grundig journalistikk er det en vinneroppskrift, står det blant annet i begrunnelsen fra juryen.

Prisen ble delt ut på LLAs landsmøte i Ålesund. I juryen satt Astrid Dalehaug Norheim fra Senter for undersøkende journalistikk, Jan Inge Fardal, leder i Nynorsk Pressekontor og Grethe Gynnild-Johnsen, tidligere redaktør for mediemangfold og samarbeid i NRK.

Redaktør Gøril Huse i Klar Tale tok imot prisen.

– Dette er en pris til leserne våre. Vi håper at saken vår vil få følger i Nav, og at den kan bidra til å sikre at det blir bedre for folk med lese- og skriveutfordringer, sier Huse. Hun lover også at redaksjonen vil fortsette med å drive med gravende journalistikk.

Dette er hele juryens begrunnelse:

Sjelden har et mediehus levert journalistikk som treffer målgruppen og egen visjon så klokkeklar som prisvinneren. Hver dag arbeider mediehuset knallhardt for at viktig journalistikk skal treffe den delen av befolkningen som ikke ser godt, hører godt eller nødvendigvis ikke forstår norsk så godt.

I denne artikkelserien har mediehuset med klare bevis avdekket at norske myndigheter fører et offentlig språk som er altfor vanskelig. Mediehuset har opptil flere ganger gjennomgått 77 dommer mot folk som var dømt for forsøk på å svindle Nav.

Avisen har med sitt forståelige språk og gode illustrasjoner, klart å vise tydelig fram at kanskje så mange som halvparten av oss ikke forstår språket som offentlige myndigheter bruker i essensiell kommunikasjon overfor befolkningen. Det har bidratt til at folk i Norge er urettmessig dømt for svindel av penger fra Nav.

Konsekvensen av dette iherdige gravearbeidet over en periode på 16 måneder, er at offentlige myndigheter har lovet å arbeide med sin kommunikasjon overfor befolkningen. Både stortingspolitikere og ansvarlig statsråd har engasjert seg i spørsmålet.

Det er ingen tvil om at prisvinneren Klar Tale har utført et journalistisk arbeid av stor samfunnsmessig betydning. Stor skrift og enkelt språk gjør avisen lettere å lese enn mange andre. I kombinasjon med grundig journalistikk er det en vinneroppskrift.


Her er alle vinnerne.


---

Fakta: Klar Tale har vunnet pris

  • Klar Tale har vunnet pris for journalistikken sin om saken «De som ikke forsto» .
  • Redaksjonen undersøkte 77 dommer i Nav-skandalen.
  • Klar Tale fant at minst tre av ti av de dømte ikke forsto innholdet i Nav sine regler.
  • Klar Tale fikk hederlig omtale under utdeling av den store journalistprisen.
  • Juryen skriver at saken er av stor samfunnsmessig betydning.

---Siste utgave

På forsiden nå