Norge

Vedum sier at han har tillit til Enoksen etter varsler

Det er lite som tyder på at varslene mot Odd Roger Enoksen får følger for ham. For Trygve Slagsvold Vedum sier han har tillit til Enoksen.

Vedum er leder for Senterpartiet (Sp) og finansminister i Norge. Han ville ha Enoksen som ny forsvarsminister da han Sp og Arbeiderpartiet skulle lage ny regjeringen etter valget i fjor.

Enoksen har også vært leder for Sp. Det var han også i både 2000 og 2001. Men lørdag ble det kjent at det er sendt inn varsler om ting som skjedde de to årene.

Hilde Lengali var medlem av Sp på den tiden. Hun hadde også flere verv i partiet.

Ifølge Lengali skal Enoksen ha dyttet henne ned på en seng i et hotellrom i Bodø. Dette skal ha skjedd i 2000. Det var under et årsmøte i Sp. Enoksen skal ha ønsket å snakke med Lengali på rommet om hun ville være andrekandidat ved valget til Stortinget i 2001.

Året etter skal han ha gått inn i damegarderoben på et annet hotell. Denne gangen på Hell i Trøndelag. Der var Lengali naken. Ifølge henne skal Enoksen ha sagt at «du ser mer ut som en filmstjerne enn en fembarnsmor».

I dag sier Enoksen at han ikke husker at noe skal ha skjedd i 2000. Men han husker at noe skjedde i 2001. Men han mener at han bare kikket inn i garderoben fra utsiden. Enoksen sier de hadde svømt sammen, og at han skulle se om hun var ferdig, slik at de kunne spise frokost sammen. Det sier han til kanalen NRK.

Vedum måtte denne uka svare på spørsmål om saken i Debatten på NRK. Han ble spurt om han ville hentet inn Enoksen som forsvarsminister, hvis han hadde visst om varslene.

– Jeg ville tatt ham inn i regjeringen. Jeg har ham i regjeringen, fordi jeg har høy tillit til ham, sa Vedum. Han mener det er et teoretisk spørsmål, siden han nekter for å ha hørt om varslene før nå nettopp.

– Men svaret mitt er at jeg mener Roger Enoksen er den beste forsvarsminister Norge kan få, sa Vedum.

Statsminister Jonas Gahr Støre skal også ha vært ukjent med varslene fram til 31. mars. Da fikk han vite om det, ifølge Kristine Kallset. Hun er stabssjef ved Statsministerens kontor (SMK). Vedum skal ha fått vite om saken 30. mars.

Hun sa til NRK at SMK første gang ble kontaktet 16. mars. Siden temaet var fra tiden før han ble statsråd, ble NRK henvist til Sp. Kallset sa at metoo er noe de har snakket med alle kandidatene til regjeringen om.

Støre sa også at han har tillit til Enoksen.

– Han har beklaget det. Og han har gjort det på en ærlig og oppriktig måte, sa Støre til kanalen TV 2.

Men Anne Beathe Tvinnereim skal ha fått høre om saken for snart fire år siden. Tvinnereim er nestleder i partiet, og hun er også utviklingsminister i Norge. Knut Olsen skal også ha visst om sakene like lenge. Han er partisekretær i Sp.

Olsen skrev i en e-post til nyhetsbyrået NTB at han i 2017 fikk vite om at det fantes en slik sak. Ifølge han skal det ha vært et ønske om at saken ikke skulle bli behandlet som en varslingssak.

Saken blir nå behandlet etter de etiske reglene i Sp, sier Olsen.

Siste utgave

På forsiden nå