Norge

Tips til sommerjobben

Mange skal ha sommerjobb i år. For noen er dette deres første jobb. Da er det lurt å kjenne rettighetene sine.

Det er rekordstort behov for ferievikarer, ifølge Nav. Fra januar til april ble det lyst ut 38.400 sommerjobber. Det er 63 prosent flere enn i fjor. Og nesten dobbelt så mange som i 2019. Det er året før pandemien.

– Mange arbeidsgivere opplever at det er vanskelig å få tak i folk nå, sier Hans Christian Holte.

Han er arbeids- og velferdsdirektør. Holte forteller at arbeidsgivere sliter med å fylle faste ledige stillinger. Derfor har de et større behov for ferievikarer, sier han.

Hele 18.100 jobber ble lyst ut i årets første 4 måneder, det er 81 prosent flere enn i 2019.

Det trengs flere folk i nesten alle typer jobber. Men det er flest sommerjobber innen helse, pleie og omsorg. Etter det kommer serviceyrket, fulgt av reiseliv og transport.

– Det er veldig fint at flere unge får prøve seg i arbeidslivet, sier Sindre Hornnes til Klar Tale.

Hornnes jobber for lands-organisasjonen (LO). Han er ungdomsrådsgiver og sjef for sommerpatruljen. LO er en organisasjon for arbeidstakere. Han sier at på grunn av to år med pandemi har mange unge slitt med å komme i jobb.

– For 38. året på rad skal vi dra rundt og snakke med unge om hvordan de har det på jobb, sier Hornnes.

Sommerpatruljen reiser rundt i hele landet. De informerer unge om deres rettigheter som arbeidstaker.

Sommerpatruljen besøker alle slags forskjellige bedrifter. I fjor besøkte de 5.000 arbeidssteder. Hornnes forteller at de fleste de møter trives på jobb.

– Mange er nye i arbeidslivet. Ikke alle vet hva slags rettigheter de har.

Hornnes forteller at ungdommer ofte har utfordringer med det samme. 6,8 prosent føler at de mangler opplæring nok. De føler seg ikke forberedt nok til å gjøre oppgavene.

7,9 prosent opplever at de ikke får vaktlista i tide. De får ikke vite 14 dager før når de skal jobbe. 6,5 prosent mangler eller har en arbeidskontrakten som er mangelfull.

22,4 prosent vet ikke hvem som er verneombud på bedriften. Verneombudet skal passe på arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet.

Hornnes har tips til unge som har sin første sommerjobb. Sørg for å ha en arbeidskontrakt, sier han. Arbeidskontrakten skal inneholde informasjon om lønn. Det skal også ha informasjon og når man starter. Og hva slags arbeidstid man har. Det skal også stå hvor mye du skal jobbe.

– Arbeidsgiver kan ikke kreve at du jobber mer enn dere har avtalt. Du har også krav på å jobbe de timene det står.

Det går begge veier, sier Hornnes. Han minner om at folk har rett på overtidsbetalt også. Han tipser alle om å spørre hvem som er verneombud på jobben.

Folk burde også melde seg inn i et LO-forbund, mener han. Dersom du står i en vanskelig situasjon så er fagforeningen der for deg.

Han forteller at det er tre bransjer som er mest utsatt. De har sett mest brudd i hotell og restaurant-bransjen, i landbruk og i aktivitetsparker.