Norge

Minnestedet på Utøykaia er ferdig

Det har vært en lang prosess, som også har vært innom retten. Lørdag åpner det nasjonale minnestedet på Utøykaia, nær 11 år etter terroren.

– Det er deilig at vi endelig kan åpne det nasjonale minnestedet. Det blir satt stor pris på blant de berørte. Det sier Lisbeth Røyneland til nyhetsbyrået NTB. Hun er leder for 22. juli sin støttegruppe.

Minnestedet på Utøykaia består av 77 søyler, som er laget av bronse. Én søyle for hver at de 77 personene som ble drept under terroren 22. juli 2011. Det er arkitekt-kontoret Manthey Kula som har tegnet minnesmerket.

Slik såg Utøykaia ut før Statsbygg sette i gang arbeidet med minnestaden i august 2020.
Foto: Annika Byrde / NTB / NPK

– Vi har hatt et nært samarbeid med arkitektene, sier Røyneland.

Hun sier også at de har fått komme med meninger om hvordan det skal se ut.

– Og det har blitt så fint, og det er noe vi kan være stolte av.

Astrid Hoem mener et sånt sted er veldig viktig. Hoem er leder for AUF, som er ungdomspartiet til Arbeiderpartiet.

– Det blir et verdig sted hvor berørte og andre som ønsker å minnes de vi mistet, kan besøkte. Et sted for hele Norge. Dette trenger vi, og det var på tide at det kom på plass, sier Hoem til NTB.

Lørdagens åpning markerer at merket er ferdig etter mange år med arbeid.

Kort tid etter terroren ble det bestemt at Staten ville ha et nasjonalt minnesmerke ved Utøya. Men det tok tid før det ble bestemt hvor det skulle være.

Først ble det sagt at det skulle være ved land nær 500 meter nord for Utøya. For å få det til der måtte de dele en odde i to. Det førte til at naboene ble sinte.

AUF ville at dette skulle gå raskere. Derfor sa AUF at de kunne bruke en del av deres tomt på Utøykaia. Der legger også ferja Thorbjørn til kai. Den samme sommeren de foreslo dette, var regjeringen enig om at det var en god løsning.

Bildet viser Utøykaia. En båt ligger ved den. Her kan det komme minnested etter terroren 22. juli 2011.

Naboene var usikre på om dette var riktig sted. Samtidig var det flere naboer som støttet prosjektet. Men en gruppe på rundt 20 naboer tok saken til retten. Flere av dem var her også under terrorangrepet for å hjelpe til. De ønsket å ha det litt lenger unna for å unngå retraumatisering. Altså å få tilbake de følelsene de hadde da.

Målet var å ha merket ferdig til tiårsmarkeringen for ett år siden. Det rakk de ikke. Men på lørdag 18. juni blir det offisiell åpning. Kronprins Haakon er blant de som deltar på åpningen.

Overlevende, etterlatte, frivillige og folk som hjalp til er også invitert til åpningen. Artistene Daniel Kvammen og Eva Weel Skram som står for musikalske innslag.

Bildet er av minnesmerke som er bygd ved Utøykaia. Det er en svingende vei ned mot kaia, og en slags spiralaktig sving nede ved kaia. Den har bøyler på seg. 77 av dem, for å representere de 77 som døde under terrorangrepet.

---

Kort om saken

  • På lørdag åpner et nytt minnesmerke etter 22. juli 2011.
  • Den åpner ved Utøykaia. Der ferja Thorbjørn legger til kai.
  • Det har vært en lang prosess, men nå er merket ferdig.

---