22. juli 2011 er en dag de fleste husker. En bombe i Oslo drepte åtte mennesker. Og en leir på Utøya ble til et mareritt. 69 personer ble drept, mange av dem unge.
I år er det 11 år siden. Men terroren kan skje igjen. Det fikk vi merke under årets pride i Oslo. To mennesker ble skutt og drept på et utested.
– Terrorangrepet i Oslo har rystet oss, sier Lisbeth Røyneland til NTB. Hun er leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.
Det er vondt å vite at flere nå kjenner på de samme følelsene, mener hun. Det å være etterlatt eller overlevende etter terror.
Vi må aldri slutte å kjempe mot utenforskap. Og ekstremisme og hat, sier hun.
Slik blir årets 22. juli:
22. juli markeres hvert år. Blant annet i regjeringskvartalet og på Utøya. Årets markering starter klokken 9.30. Det skjer ved minnestedet utenfor Høyblokka i Oslo.
Der vil det også bli holdt en seremoni. Navnene på de drepte leses opp. Blomster legges ned.
Røyneland skal tale først. Statsminister Jonas Gahr Støre skal også tale. Det samme skal AUF-leder Astrid Hoem. AUF er Arbeiderpartiets ungdoms-parti. De var på Utøya da terroren skjedde.
Oslo domkirke skal markere 22. juli. Det skjer fra klokka 10 til 18 fredag. Kirken vil være åpen. Folk tenner lys og hører musikk. I kirken er prester og diakon til stede hele dagen.
I juni åpnet det nasjonale minnestedet på Utøykaia.
Klokka 16 starter markeringen på Utøya. AUF-leder Hoem skal tale. Det samme skal statsminister Støre.
Klokka 16.45 blir det et minutts stillhet. Deretter legger statsministeren, støttegruppen, AUF og Arbeiderpartiet ned kranser. Navn skal leses opp.
14. juli åpnet utstillingen «Scar». Den er på 22. juli-senteret i Oslo. Utstillingen varer ut februar 2023.