Norge

Både Russland og Nato er klare for øvelser

Om kort tid skal både Russland og Nato ha militære øvelser. Russland skal trene ved kysten til Finnmark i Norge. Det er klart etter at de sendte ut en advarsel til flyvere.

– Det er mulig å tenke at Russland ønsker å sende et signal til Vesten om kjernefysisk avskrekking. Det kan de gjøre ved å vise at de er i stand til å skyte disse rakettene, sier Kristian Åtland til avisa Nordlys. Han er sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Han delte tirsdag et kart på det sosiale mediet Twitter. Det viser hvor den russiske øvelsen skal skje, og hvor den kan få følger.

Nordlys skriver øvelsen skal vare fra torsdag til lørdag, men ifølge Åtland er den fra 12. oktober til 15. oktober. Altså onsdag til lørdag. Russiske myndigheter har sagt at de vil øve både nord og øst for Varangerhalvøya i Finnmark.

Åtland sier det er uklart hva slags type raketter eller missiler som vil bli brukt. Det er det ingen informasjon om i varselet.

– Det kan være sjømåls-missiler, luftvern-missiler eller ballistiske missiler som følger en bue over lang avstand. Den siste typen missiler blir vanligvis skutt østover mot Kamtsjatka, sier han.

Åtland tror norske myndigheter opplever dette som er aktivitet som er preget av at det er rutine. For det er ingen del av den norske eller allierte flåten som har øvelser i samme område, sier han.

Ifølge Åtland er det mindre spent stemning mellom Russland og forsvars-samarbeidet Nato i nord, enn det er i Svartehavet og Østersjøen.

– Så kan vi så klart ikke utelukke at en videre eskalering av krigen vil kunne få konsekvenser i våre områder, sier han.

Varslene er sendt ut som NOTAM. Det er en Notice to airmen, eller varsel til flyvere. Det er ment å hindre at noen flyr inn i området og blir truffet.

– Dette er for å markere styrke. Det har følger for annen aktivitet i området. Både for sivil aktivitet, skipstrafikk, fiskerier og flytrafikk. De må navigere rundt, sier Åtland til kanalen NRK.

Jens-Einar Bjørkås Johnsen sier til NRK at nyheten skaper uro. Han er leder i Båtsfjord fiskarlag. Feltet som er lengst vest og nord er like ved et område der det er en stor flåte med fiskebåter.

Hvis fiskerne blir jaget vekk fra feltet, vil det føre til at de må bruke både ekstra tid og penger på drivstoff. Han reagerer på at varselet kommer så kort tid før øvelsen. Årsaken er at båtene ofte er ute i et par døgn om gangen. Det kan bety at det er noen som er ukjent med at det er sendt ut et varsel, sier Johnsen.

Det er flere enn Russland som skal ha en stor øvelse de nærmeste dagene. Neste uke skal Nato ha sin årlige øvelse «Steadfast Noon». 14 Nato-land skal delta.

Da skal kampfly som er utstyrt og klare til å bære atomvåpen øve sammen med andre fly. Både overvåkningsfly, men også fly som kan fylle drivstoff på kampfly i lufta. Målet er ifølge Nato å forsikre seg om at personell og utstyr er klart hvis det blir behov.

Avisa VG skriver at Jens Stoltenberg avviser å utsette eller avlyse øvelsen. Han er generalsekretær i Nato.

– Dette er tiden til å være tydelig på at Nato er til for å beskytte landene som er med i Nato. Dette er en øvelse vi har hatt planer om lenge før Russland invaderte Ukraina. Det er en årlig rutine for å teste at vår kjernefysiske avskrekking virker som den skal. Det vil sende feil signaler om vi skulle avlyse en slik øvelse, sa Stoltenberg tirsdag.

Både Russland og Nato-land har skyldt på hverandre for å øke faren for atomkrig med trusler og anklager mot hverandre.

Samtidig har Russland åpnet opp for å bruke atomvåpen i krigen i Ukraina. Det kan skje om Russland føler at grensene deres er i fare. For noen få uker siden sa Russland at de mente grensen var endret, og at hele eller deler av fire fylker i Ukraina nå var del av Russland. Store deler av verden har sagt klart fra om at de mener det er ulovlig og at fylkene fortsatt er ukrainske.

Stoltenberg sa tirsdag at Russland vet at det er umulig å vinne en atomkrig. Derfor vet de at en atomkrig må bli unngått.

– Det vil ha enorme konsekvenser om de bruker atomvåpen i Ukraina, sa Stoltenberg.

– Ved å sikre at vi har troverdig avskrekking og forsvar, gjør vi at det blir mindre fare for at det blir verre, sa han.