Tema

Slik bruker vi emojier for å snakke sammen

En tommel opp. Et fjes som gråter eller et hjerte. Emojier er en del av kommunikasjonen vår på mobil hver dag. Bruker vi dem forskjellig?

Tommel opp betyr «OK». Et smilefjes gjør meldingen litt hyggeligere. Et hjerte viser omsorg. Disse emojiene er det lett å forstå betydningen av. Men det finnes mange å velge mellom nå. Og snart kommer det bare enda flere. Vi bruker dem daglig i chatter, på sms, Messenger og i sosiale medier.

Klar Tale besøkte Åssiden videregående skole i Drammen for å snakke med elever om emojier. Elevene går siste året på linja medier og kommunikasjon.

Ungdommene er en del av det som blir kalt «generasjon Z». De vokste opp da internett og mobiler var blitt en del av hverdagen. Hvordan bruker elevene på 17 år og 18 år emojier, eller bare smilefjes, som mange sier?

Emoji

– Bruker dere emojier?

– Ja, svarer alle sammen.

Alle drar opp hver sin iPhone. Elevene viser hvilke emojier de bruker mest. Hjerter, tommel opp, bedende hender og en arm med muskler er noen av dem. De er enige i at de bruker emojier forskjellig. De tenker over hvem de sender emojiene til.

– Jeg sender enkle og forklarende emojier til besteforeldrene mine, sier Pauline Berntsen.

Mens til venner bruker de fleste emojier ironisk. Alle på vår alder skjønner hva vi mener, sier Dina Marie Rønningen. Ironi er å uttrykke det motsatte av hva du egentlig mener.

– Men vi har også noen ting som er internt blant nære venner, sier Rønningen.

Emoji

Én ting er de sikre på at alle på deres alder skjønner hva betyr. Hodeskalle-emojien. Den bruker elevene for å vise at de synes noe er morsomt. Den skal vise at du «dør av latter».

– Hvis jeg bruker visse emojier, skjønner alle at jeg tuller, sier Milos Stojanovic.

Mens til foreldre og besteforeldre bruker de mer enkle emojier. Det kan være en emoji av en bil hvis det er snakk om å kjøre. Eller en sol hvis det er fint vær. Og de prøver å unngå emojier til lærere eller arbeidsgiver.

– Jeg prøver egentlig å ikke bruke emojier til lærere. Men plutselig svarer de tilbake med emojier, sier Berntsen.

Magnus Hoem Iversen er medieviter. Ha sier at folk bør tenke over at emojier kan ha forskjellig betydning for forskjellige folk. Både som følge av kultur- og aldersforskjell.

– Det kan føre til en del kjipe misforståelser. Det kan være lurt å bruke mindre eller nøytrale emojier i jobb-sammenhenger, sier Iversen.

Iversen forklarer at når vi chatter, forsvinner informasjon. Vi får mer informasjon i en samtale ansikt til ansikt. I en chat mister vi kroppsspråk og stemmeleie, sier Iversen.

– Emojier kan hjelpe oss med å være tydeligere på hva vi mener og hvordan vi føler oss.

Ingvild Moen jobber med digital kommunikasjon og sosiale medier. Klar Tale spurte Moen hvilke emojier hun selv bruker mest. Hun sender en liste med disse:

Ingvild Moen emojis

– Jeg elsker emojier. Jeg bruker dem for å berike språket og å understreke poengene mine, sier Moen til Klar Tale.

Hun forteller at hun bruker det på forskjellige måter. Noen ganger har hun samtaler med venner med kun emojier. Eller lager rebuser.

– Det gir meg glede i hverdagen, forklarer Moen.

Hun har inntrykk av at generasjoner bruker emojier forskjellig. Hun sier at eldre personer ofte bruker tommel opp-emojien.

– Mens generasjonen under meg virker å bruke et rikere utvalg av emojier. Og på en litt annen måte enn oss andre.

For eksempel ved å lage et fjes på denne måten: 👁👄👁.

Moen tror bruken av emojis endrer seg hver gang det slippes nye. Plutselig finnes det egne emoji-trender, sier Moen. Blant annet trenden med å understreke et poeng med emojis rundt. Det brukes på denne måten: Jeg✨elsker✨ emojis, forklarer hun.

Det har vært saker som forklarer hvordan emojier kan bli brukt ved mobbing. Elevene har sett det i sosiale medier.

– Ingen av oss tar kommentarer på TikTok så seriøst, sier Truls Jensen.

Ungdommene bruker emojier ofte. Men de er usikre på hva som skjer med emojier i framtiden.

– Det kan hende det dør ut. Men ikke før noe nytt og bedre erstatter det, sier Mathias Berg-Pettersen.

---

Kort og klart

Emojier

  • Emojier er digitale symboler.
  • Mange bruker dem til både humor og for å vise hva de mener.
  • Men det er også en risiko for at folk kan misforstå hva du mener, sier en ekspert.

---

Siste utgave

På forsiden nå