Norge

Stortinget sier nei til ny høring om Nav-skandalen

Et flertall i kontrollkomiteen på Stortinget sier nei til å behandle Nav-skandalen på nytt.

Tirsdag sa sju av ti medlemmer i komiteen nei til å behandle temaet på nytt. Audun Lysbakken fra Sosialistisk Venstreparti (SV) sier han er skuffet. Han har ønsket en ny høring. I en høring må politikere

– Det er veldig skuffende. Det er helt uforståelig at partiene i regjering sier nei til å støtte en ny høring. Vi har fått ny informasjon om saken. Flere ulike temaer burde vært undersøkt. Dette er nok en dårlig nyhet til ofrene i saken, sier Lysbakken.

Den nye informasjonen er en rapport. Den heter «Eksport av trygdeytelser» og ble laget 2014. Der står det ifølge nyhetsbyrået NTB at EØS-avtalen gjør det ulovlig for Norge å si nei til at folk kan motta trygd uten å være i Norge.

Det var nettopp det ofrene for Nav-skandalen ble straffet for i årene etterpå.

Statsråder fra regjeringene til Erna Solberg har tidligere sagt at de var ukjent med reglene. Solberg var statsminister i ulike regjeringer med partiene Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti.

Marte Mjøs Persen har sagt nei til å gi rapporten til komiteen. Hun er arbeidsminister fra Arbeiderpartiet.

– Jeg ser ingen årsak til hvorfor regjeringen nå skal hindre at statsråder i Høyre-regjeringen må forklare seg på nytt om saken. Det finnes ingen gode årsaker til å beskytte dem, sier Lysbakken.

Seher Aydar fra partiet Rødt sier til NTB at hun også er skuffet. Carl I. Hagen fra Frp støttet også at saken måtte bli behandlet på nytt.

Men det var bare tre som ønsket dette. I reglene til Stortinget må minst fire medlemmer fra komiteen støtte at en sak kan bli behandlet.

Det er tre medlemmer fra Ap, to fra Høyre, ett fra Venstre, ett fra Senterpartiet, ett fra SV, ett fra Rødt og ett fra Frp.

Siste utgave

På forsiden nå