Norge

Sparer vi oss til dårlig helse?

Bytter du ut frukt med andre alternativer? Ernæringsfysiologen mener du bør velge frukt.

Nordmenn spiste mindre frukt i 2022. Det viser tall fra Opplysnings-kontoret for frukt og grønt (OFG). De mener det kan være flere grunner til det.

Vi har spist 3,8 prosent mindre frisk frukt det siste året. Tallet har gått ned med ni prosent fra 2013. En undersøkelse fra Europa viser også at folk spiser mindre frukt. Folk svarte at årsaken for det meste er pris.

Dette kan ha flere forklaringer. Blant annet fokuset på å faste.

– Noen har kanskje sluttet å spise mellommåltider, sier Iselin Bogstrand Sagen i en pressemelding. Sagen er ernæringsfysiolog hos OFG.

Men det er nok ikke den største grunner, tror Sagen. Hun tror folk ofte velger andre alternativer. Slik som energibarer. Det kan virke som et sunt alternativ, sier hun.

Én av tre jenter på ungdomsskolen spiser energibarer i skoletiden. Det viser en undersøkelse fra våren 2022. Det gjør at mange kan glemme det enkleste og sunneste alternativet, sier Sagen.

– Er det å spise et eple som mellommåltid blitt for kjedelig? Frukt og grønt, samt nøtter var vanlige mellommåltider før i tiden.

Vi spiste 60 millioner mindre epler i 2022 enn i 2013. De fleste oppfatter grønnsaker som sunnere enn frukt.

– Jeg håper virkelig ikke at folk fortsatt lever i frykt for karbohydrater. Frukt er sunt. Sammen med grønnsaker gir de gode effekter på helsa.

Sagen håper folk vil prioritere frukt i handlekurven.

– Det er ikke frukt folk burde spare på. Da kan du spare deg til dårlig helse.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå