Norge

Noe av det sunneste du kommer til å spise i jula

Vi sier at jula er tiden for feit mat. Men mye av den typiske juletallerkenen er full av grønnsaker.

Jula er tiden for god mat og hygge. Den tradisjonelle maten står sterkt blant de fleste. Hvert år går den samme diskusjonen: ribbe eller pinnekjøtt?

Aller flest skal spise ribbe på julaften. I år skal 49 prosent spise ribbe. Mens 39 prosent skal ha pinnekjøtt. Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for Matprat.

Det er priskrig på julevarer. Det er gjerne på ting som pepperkaker og sjokolade. Vi får høre ofte høre at jula er tiden for usunne måltider.

Men det er mye bra på tallerkenen rundt høytiden også. Det skriver Opplysnings-kontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.

Det finnes flere sunne råvarer som vi forbinder med juletiden. Folk bør nyte den gode maten i jula, sier Iselin Bogstrand Sagen. Hun er ernæringsrådgiver for OFG.

Folk bør fylle tallerken med de gode grønnsakene vinteren byr på, sier hun.

– Nyt den tradisjonelle gode festmaten vi har i jula. La grønnsakene og potetene få god plass på tallerkenen, sier Sagen.

Dette tipser Sagen om å spise:

Rødkål og surkål: Surkål og rødkål har plass ved siden av ribba på tallerken hos mange. Rødkål inneholder mest vitamin C. Men begge er gode kilder til vitaminet.

Klementin: Klementiner er rike på fiber. Fiber gir god metthetsfølelse.

Potet: Poteter er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber er bra for fordøyelsen.

Rosenkål: Rosenkål er en selvfølge for mange i jula. Det kan nesten regnes som supermat. Rosenkål har veldig mye fiber. Og er full av vitaminer.

Gulrot: Gulrot har et høyt innhold av vitamin A i form av betakaroten. Det er viktig for huden og synet vårt.

Løk: Løk har et høyt innhold av fiber. Løk inneholder også forskjellige typer antioksidanter. Det er bra for immunforsvaret vårt.

Erter: Har lavt innhold av fett og energi. Men du får i deg proteiner. I tillegg er de en kilde til folat. Folat gjør oss mindre trette.

Multer: Multer har et høyt innhold av vitamin C. Det inneholder også vitamin E. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Norske epler: Epler har et høyt innhold av kostfiber. Det er gunstig for fordøyelsen og gir god metthetsfølelse.

Kålrot/kålrabi: Vi spiser stadig mindre kålrabi. Men kålrabi er sunt. Den er full av C-vitaminer.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå