Å være au pair innebærer å bo hos en familie, og lære om norsk kultur og norsk språk. Au pairene kan hjelpe til med litt husarbeid og barnepass. Nå har regjeringen bestemt å fjerne au pair-ordningen. Det sa de i en pressemelding denne uka.
Allerede i 2023 sa regjeringen at de ønsket å gjøre noe med ordningen. De vil ha gode arbeidsforhold for alle. Også ved arbeid i hjemmet. Og mener mange har brukt ordningen til å få billig arbeidskraft. Ordningen er blitt utnyttet.
Det mente blant annet Jørn Enger i 2019. Han kalte ordningen for moderne slaveri i VG. Enger ville ha ordningen fjernet. Han er leder i Fellesforbundet. De jobber for arbeidstakeres rettigheter.
Caritas jobber for rettighetene til au pairer. Da forslaget om å fjerne ordningen var på høring, sa Caritas at det ikke har vært snakket om å forbedre ordningen. «Vi tenker at i stedet for å avvikle, bør vi heller se på muligheter for å forbedre den». Det skrev Caritas blant annet i sitt høringssvar.
Så hva skjer med deg som er au pair nå?
Du kan fortsette som au pair i to år til fra du fikk oppholds-tillatelse første gang. Det samme gjelder om du søker innen fristen.
Det går an å søke om å bli au pair frem til 15. mars 2024. Søknader etter 15. mars blir ikke innvilget.
Justisminister Emilie Enger Mehl sier at de vil at de som fortsatt er au pairer, skal ha god beskyttelse mot å bli utnyttet.
Les også om Vincent som er au pair og ønsker flere menn i sosiale yrker.