Lønnsoppgjøret er godt i gang. Snart er det landsbruks-oppgjør. Der kommer bøndene med sine krav. Norsk Bondelag leverer kravene til regjeringen.
Hvis ikke de blir enige, blir det brudd i forhandlingene. Bønder vil da ha aksjoner i Norge. Det skjedde sist gang i 2021.
Men bøndene har tatt til gatene. Før oppgjøret har startet. Årsaken er at regjeringen har lagt fram en ny metode for å beregne inntekten til bøndene.
Bøndene selv mener metoden er feil. Den tar fra bøndene muligheten til å tjene mer. Beregningen blir grunnlaget for jordbruks-oppgjørene som kommer de neste årene. Derfor betyr det mye for bøndene. Det skriver kanalen NRK.
Bøndene skal også jobbe 145 timer mer enn andre i året. Det skriver Norges Bondelag.
– Vi må jobbe 145 timer mer i året. Det blir vanskelig for familien når du må jobbe så mange timer som du må, sier Selia Harbo til avisa VG.
Bondelaget pleier å invitere politikere fra Stortinget på frokost. Det har de gjort i ti år. I år blir det ingen frokost.
– Normalt pleier vi å spise og snakke om de kommende jordbruks-forhandlingene.
Det sier Bodhild Fjelltveit, ifølge Bondebladet.no. Hun er andre nestleder i Norges Bondelag. I stedet skal de demonstrere. Det har de gjort på flere måter.
Trafikken sto på E6 i Sør-Fron i Innlandet tirsdag kveld. Det var bønder på vei inn til Oslo. De hadde en kjør sakte-aksjon. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
Norsk Bonde- og Småbrukarlag er også med å arrangere demonstrasjon. De skal stå foran Stortinget sammen med Norsk Bondelag på torsdag. Men mange har begynt allerede på onsdag.
Bøndene står foran Stortinget med tomme kjøleskap. Bøndene vil ikke servere frokost til politikerne.
Jonas Gahr Støre har kommentert saken. Statsministeren sier at de ikke vil endre mesteparten av avtalen. Men han er åpen for å diskutere timene bøndene skal jobbe. Det sa han i Stortinget onsdag.
Bønder har også protestert i Europa. Her er en forklaring på hvorfor.