Verden

Hvorfor protesterer bønder?

Bøndene har tatt til gatene i flere europeiske land. Nå får de støtte fra norske bønder.

Bønder demonstrerer flere steder i Europa. Lørdag skal bønder kjøre traktorene sine i Førde. Det ligger i Vestland fylke. Det gjør de for å vise støtte til bøndene i Europa.

Bønder har kastet egg på det europeiske parlamentet. De har blokkert veier i Frankrike. Hvorfor demonstrerer bøndene?

– Jeg har fulgt det som skjer i Europa. Vi i Norges Bondelag har god kontakt med våre europeiske kollegaer. Det sier Bjørn Gimming til Klar Tale. Han leder Norges Bondelag.

Bøndene protesterer av litt ulike årsaker, sier Glemming. Det varierer litt fra land til land. Ulike regjeringer har satt ulike krav.

Men mange deler samme bekymring. Folk har protestert i Tyskland, Spania, Belgia, Nederland, Polen, Italia og Hellas. Mange er skuffet over regler fra Den europeiske union (EU). Det skriver avisa The Guardian.

Det koster mer å være bonde nå. Ting ble dyrere etter korona-pandemien. Det samme gjelder da Russland invaderte Ukraina. Energi er dyrere. Det samme er gjødsel og transport.

Men bønder får ikke betalt mer for det de selger. Det er strengere krav til utslipp. Årsaken er klima. I tillegg kjemper bønder mot billigere varer fra utlandet.

– EU åpnet for å kjøpe mat fra Ukraina. Flere land begynte å handle ukrainsk korn. Vanligvis selger Ukraina mat til andre land utenfor Europa. Men det har blitt vanskeligere etter krigen med Russland.

Polske bønder begynte å sperre veier fra Ukraina i fjor vår, sier Gimming.

Været har også ført til utfordringer. I europeiske land har det vært både tørke og flom. I Norge hadde vi mangel på potet før jul. Årsaken var ekstremværet Hans.

– Hvordan er situasjonen i Norge?

– Vi er i en bedre situasjon her. Men mange bønder sliter i Norge også. Særlig melkebønder. Mye er dyrt og rentene er høye.

Men Norge er ikke medlem av EU. Vi kan lage vår egen politikk for landbruket, sier Gimming. Bøndene har egne jordbruks-forhandlinger.

I forhandlingene leverer Norsk Bondelag sine krav til regjeringen. Dette var kravene deres i 2022. I år starter forhandlingene i april.

Norske Bondelag forbereder seg på nå på forhandlingene. Det er viktig for norske bønder, sier Gimming.

Hva skjer hvis de ikke blir enige med regjeringen? Da blir det brudd i forhandlingene. Bønder vil da ha aksjoner i Norge. Det skjedde sist gang i 2021.

– Her i landet gjør vi det i en annen rekkefølge. Vi har mulighet til å forhandle først. Det har ikke våre europeiske kollegaer. Derfor aksjonerer de.