Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Alle barn må få gå på skole i Norge

Noen foreldre med bakgrunn som romfolk, nekter barna å gå på skole. – Dette må vi få en slutt på, sier kunnskapsministeren.

27 barn har ikke fått gå på skole de siste fem årene. Det har foreldrene deres bestemt. Foreldrene har blitt anmeldt for dette. 16 av barna som ikke fikk gå på skolen, kom fra familier med bakgrunn som romfolk. Det skrev avisa Aftenposten.

De fleste av sakene ble henlagt.

Jan Tore Sanner er kunnskapsminister i Norge. Han liker ikke at foreldre nekter barn å gå på skole. Det gjør heller ikke Inga Marte Thorkildsen. Hun er skolebyråd i Oslo.

De mener foreldre har et viktig ansvar. Foreldre må gi barna den utdanningen de har krav på, mener Sanner og Thorkildsen.

– Disse barna har rett på utdanning slik som andre barn. Det er viktig at skolen bidrar til dette, sier Sanner til Aftenposten.

– Selv om barn kommer fra en annen kultur, må de få gå på skolen. Det er ingen unnskyldning, sier Sanner.

Thorkildsen mener saken er alvorlig.

– Vi må ha egnene folk som jobber med dette. Barn som kommer fra rom-familier må få gå på skolen, sier Thorkildsen.

Hun skal jobbe med et program for elever på videregående skole.

– Jeg skal jobbe med programmet før sommeren neste år. Programmet er for elever som er mye borte fra skolen og har dårlige resultater, sier Thorkildsen.

Belinda de León jobber i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

Hun mener Norge har sviktet barna som ikke får gå på skolen.

– Barn fra familier med bakgrunn som romfolk, har bodd i Norge i flere år. De har ikke fått lære å lese og skrive. Hvis barna var etnisk norske, hadde samfunnet gjort mer for å gi dem utdanning, sier León til Aftenposten.