Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dyre gaver til konfirmanten

Konfirmantene ønsker seg penger. Og det er det de får.

Foreldre gir 10.400 kroner i gjennomsnitt til konfirmanten. Besteforeldre og andre i familien gir 2.800 kroner hver. Det viser en undersøkelse. Den er gjort av Ipsos MMI for banken DNB.

 

Det er dyrt å feire konfirmasjon. Foreldre gir omtrent det samme som i 2015. Men besteforeldre bruker mye mer penger på gaver. De gir 40 prosent mer enn før. Dessuten får barna mye fra venner av barnet eller familien. I fjor ga de 590 i gjennomsnitt i gaver. I år bruker de 730 kroner.

 

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB. Hun er skeptisk til at konfirmantene får så mye penger. Årsaken er at pengene verken blir spart eller brukt på noe som varer.

– Mange sier i at de angrer på at de ikke sparte mer av pengene. Det er fryktelig synd å søle bort så mye penger på shopping og tull og tøys, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

 

Hun mener konfirmantene isteden burde få noe de kan ha glede av senere. For eksempel penger på boligsparekonto eller en spareavtale i fond. Hun foreslår også smykker, kunst, mansjettknapper eller en ordentlig klokke.

 

I Norge er det vanlig å konfirmeres når barnet er 15 år. Konfirmasjon er en markering av overgangen fra ungdom til voksen. For kristne er det en fornyelse av dåpen. Men konfirmasjon brukes også av andre ikke-kristne organisasjoner. De har en egen seremoni. Konfirmasjonen feires gjerne med en familiefest for konfirmanten.