Norge

Fengselsstraff er ikke nok til å miste dette vervet

Er du valgt inn på Stortinget, skal det veldig mye til før du mister jobben.

Stortings-representant Mazyar Keshvari er siktet for alvorlige trusler med våpen. Han er fra Fremskrittspartiet (Frp). I tillegg blir han etterforsket for bedrageri. Han har innrømmet at han jukset med reiseregninger. Avsløringen gjorde at Keshvari sluttet som leder for Oslo Frp.

Men selv om han skulle dømmes for bedrageri og trusler, kan han ikke miste jobben på Stortinget. Ikke av den grunn, i alle fall.

Det skal veldig mye til for å kunne miste vervet som stortings-representant. Det sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

– De som er valgt til å sitte på Stortinget, har fått mandat fra velgerne sine. Det gjelder for hele perioden på fire år. Den som er stortings-representant, har plikt til å motta det valget. Det står i Grunnloven. Derfor kan personen verken slutte selv eller miste jobben, sier Trøen til Klar Tale.

Likevel finnes det noen få unntak. Mister du stemmeretten din, kan du ikke lenger velges. Da mister du også vervet på Stortinget. Det samme gjelder hvis du mister statsborgerskapet.

– Det skal veldig mye til. Som å jobbe for en fiendtlig makt uten at regjeringen har godkjent det. For eksempel under krig, sier Trøen.

Blir en stortings-representant med i regjeringen eller blir statssekretær, slutter de på Stortinget. Da tar en annen politiker over plassen deres. Representantene kan også få fritak fra vervet hvis de får jobb som diplomat, for eksempel som ambassadør.

– Men dette gjelder veldig få tilfeller. Regelen er at hvis du er valgt, så sitter du i fire år. Det har du lovet velgerne at du skal gjøre, sier stortingspresidenten.

Det er en grunn til at det er slik, forteller Trøen.

– Når du er valgt inn på Stortinget, har du både plikt og rett til å gjøre jobben. Og ingen skal kunne presse deg ut, sier hun.

I noen land kan du måtte slutte hvis du dømmes til fengsel. Skal vi endre på dette i Norge, må Grunnloven endres. Det tar lang tid. Et slikt forslag må behandles i to stortings-perioder. Det må få mer enn to tredels flertall i Stortinget.

– Stortinget behandlet et slikt forslag i 2016. Men de bestemte at loven ikke skulle endres, sier Trøen.

Siste utgave

På forsiden nå