Norge

Slik sparer du på strømmen

Gruer du deg til dyrere strømregning? Her er noen sparetips som kan hjelpe litt.

Det regnet lite i 2018. Det gjør at kraftmagasinene blir tommere og strømmen dyrere.

– Vi er avhengige av normale mengder nedbør. Hvis ikke, er det fare for at strømprisene blir veldig høye, sier Tor Reier Lilleholt til nyhetsbyrået NTB. Han jobber i selskapet Wattsight.

I verste fall kan hver familie måtte betale flere tusen kroner ekstra. Prisøkningen kan tilsvare en årlig kostnad på 5.000 kroner, ifølge Lilleholt.

Morten Andreas Meyer er generalsekretær i Huseiernes Landsforbund. Organisasjonen snakker for folk som eier bolig.

– Vi er bekymret for strømregningen, sier han til Klar Tale. Strømregningen er delt i tre. Du betaler for strøm, nettleie og avgifter til staten. Staten krever fire av ti kroner, ifølge organisasjonen.

Det finnes mange tips til hvordan du kan bruke mindre strøm. Det kan gjøre regningen litt mindre. Men mye av regningen handler ikke om forbruk, sier han.

– Vi som forbrukere må si til politikerne at de må kreve mindre avgifter, sier Meyer.

Vi blir ikke strømløse, selv om det kommer lite regn og snø. Det sier Gudmund Bartnes til avisa VG. Han jobber i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Kraften kan sendes rundt i landet. Vi kjøper også strøm fra andre land. Men du og jeg må betale mer.

– Vi har hatt noen år med ganske lave strømpriser. Nå får vi noe høyere priser, sier Bartnes.

Her er noen enkle tips for å spare på strømmen:

  1. Skru av lyset når du går ut av et rom.
  2. Kle på deg! Oppvarming krever mye strøm. – Det går an å kle på seg en genser. Da kan det kanskje være 21 grader i huset istedenfor 23 grader, sier Meyer.
  3. Slipp inn mest mulig sol om vinteren. Dette bidrar til å varme opp bygget, sier selskapet Enova til nettstedet Dinside.
  4. Kjøp sparedusj. Det koster mye strøm å varme opp vann. En sparedusj kan gjøre deg like ren, men bruker mindre vann, ifølge strømselskapet NorgesEnergi.
  5. Sjekk prisene! De kan du sjekke på strømpris.no. Det er en side laget av Forbrukerrådet. Mange selskaper tilbyr strøm. Alle som selger strøm i Norge, må si prisene sine. Det gjør det lettere for folk å sjekke om de har valgt riktig selskap.

Siste utgave

På forsiden nå