Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange enslige kvinner ønsker hjelp til å få barn

Fra 1. juli ble assistert befruktning av enslige kvinner tillatt. Det merkes på sykehusene, der køene nå blir lengre.

I juni gjorde Stortinget endringer i loven om bio-teknologi. Før var det bare kvinner som levde i et par-forhold som kunne få assistert befruktning. Nå kan også kvinner som lever alene få hjelp til å bli gravide.

Flere sykehus melder om at det er mange enslige kvinner som har bedt om hjelp til å få barn. Det kan føre til køer og lengre ventetid. Det skriver avisa Aftenposten.

Par som ønsker assistert befruktning, må vente. Ventetiden på Oslo universitetssykehus er ti måneder. De enslige kvinnene havner på den samme ventelista. Ventetiden kan dermed bli lengre. Avdelingsleder Péter Fedorcsák sier de jobber for å få ned ventetiden. Han sier de også jobber med å få tak i flere norske sæd-givere.

Les også: Stortinget sier ja til å endre loven

St. Olavs hospital i Trondheim opplyser at de daglig hører fra enslige kvinner. De holder på å bygge opp sædbanken for å kunne tilby behandling til flest mulig.

– Det er synd at folk må vente lenge. Vi håper de ikke blir nødt til å gå til private klinikker for å få behandling innen rimelig tid. Det har ikke alle råd til. Det sier styreleder Lise Boeck Jakobsen i organisasjonen Ønskebarn.

Foreningen har fått høre fra flere kvinner som opplever at offentlige sykehus ikke har plass til å hjelpe dem med å få barn.