Superår for norske epler
Norske hager bugner av både frukt og bær. Produsenter melder om mer epler enn på årevis.

Meld deg på nyhetsbrev fra Klar Tale.
2025 blir et godt år for norske epler. Det er ventet godt over 12 200 tonn epler til høsten. Dette er rekord for de som produserer epler.
– Det har vært veldig gode forhold i alle distriktene våre. Det eneste som kan true nå, er rognebærmøll og hagl. Det sier Leif Øie til nyhetsbyrået NTB. Han jobber i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd.
Været har vært uvanlig godt for å dyrke epler i år. Det har også blitt plantet flere epletrær de siste årene. Begge deler bidrar til den ventede rekorden.
Forrige rekord ble satt i 2023. Da var det 11 000 tonn epler. Det forrige dårligste året var i 2015. Da var det kun 5 200 tonn epler.
– Alt har klaffet
Men det er ikke bare epler det bugner av i år. Folk med private hager melder om gode forhold for både frukt og bær.
– Alt har klaffet. Det blomstret tidlig, det ble ingen frost, biene kom og vi har hatt passe med sol og regn, sier Siv Remberg til NTB. Hun er forsker i Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.
Fjorårets sesong var også god. Da dannet plantene blomsterknopper. Disse blir til frukt og bær året etter. Sesongen har hittil vært god på alle måter, ifølge forskeren.
Vi kan også vente oss godt med pærer og moreller. Plommer vil variere en del. Kalde netter drepte blomstene noen steder i landet, sier Remberg.
Forholdene har også vært gode for bær som rips, solbær og bringebær.
– Det blomstret veldig tidlig. Heldigvis gikk det bra, og det ble ikke noen kalde perioder der blomstene fryser. Skjer det, er man ute og kjører. De profesjonelle dyrkerne løper da ut og dekker til, sånn at de ikke skal fryse, sier Remberg.
Slik lykkes du med frukt og bær
Er hagen din full av ulike frukter å bær? Da har forskeren råd før høsten kommer.
– Her skilles en profesjonell fruktdyrker og vanlige private hager. Dyrkeren legger masse arbeid ned blant annet i å tynne ut frukten – så bare én frukt står igjen, sier Remberg.
Det kan nesten føles vondt å fjerne fine frukter, sier hun. Men fjerningen har en klar hensikt:
– Man tynner ut for at resten av fruktene skal bli større, få mer sukker og bli søte, sier hun.
Det er vanlig at folk med private hager ikke fjerner noe i det hele tatt eller gjør feil. Mange gjør heller ikke tiltak mot skader, slik profesjonelle produsenter gjør.
– Det som da ofte skjer, er at det kommer veldig mye kart. Man tror man får kilo på kilo. Men en del opplever nok skuffelse. Bærene blir kanskje ikke så gode, og en del bær blir skadet.
Dette er også årsaken til at mengden frukt kan variere veldig fra år til år. Det er typisk i private hager. Profesjonelle dyrkere har mer kontroll på hvor mye frukt som kommer, ifølge forskeren.