Norge
Tre prosent i mediene har blitt sextrakassert
Tre prosent av ansatte i norske medier sier de har blitt seksuelt trakassert. Det er bare siden i sommer.

Siden i sommer har tre prosent av de ansatte i norske medier blitt seksuelt trakassert. Det svarer ansatte i en undersøkelse om seksuell trakassering i mediebransjen.
5.741 medarbeidere i bransjen har svart på undersøkelsen. Den ble laget etter kampanjen Me too på sosiale medier. Den har fått kvinner over hele verden til å fortelle om trakassering og overgrep.
I undersøkeslen har 178 personer krysset av for at de har blitt seksuelt trakassert siden i sommer. 28 prosent sier de har vært utsatt for uønsket oppførsel lenger tilbake i tid.
Hver tiende kvinne under 30 år sier hun er trakassert. Det har skjedd i løpet av det siste halvåret.
Det er 51 prosent kvinner og 49 prosent menn som har svart på undersøkelsen. Unge kvinner er mest utsatt for seksuell trakassering. Det viser resultatene. Midlertidig ansatte opplever mer seksuell trakassering. Det er sammenlignet med frilansere og fast ansatte. Det er de som har jobbet mellom ett og fire år i bransjen som opplever mest seksuell trakassering.
Seks prosent sier at de har opplevd å bli utsatt for fysisk kontakt det siste halvåret. Det har skjedd minst én gang. Det gjelder for eksempel klyping eller omfavnelse. 0,3 prosent har opplevd dette mer enn fem ganger. 2,8 prosent har blitt utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser. Eller de har blitt spurt om seksuelle tjenester eller har opplevd faktiske overgrep. 0,1 prosent har opplevd dette mer enn fem ganger.
17 prosent sier de har blitt utsatt for uønskede kommentarer minst én gang siden i sommer. De handler om kropp og klær, livsstil eller annet seksuelt innhold. Ni prosent har opplevd å bli utsatt for uønskede bilder, rykter, blikk, telefoner eller brev minst én gang. Én prosent har opplevd dette mer enn fem ganger.
16 prosent av dem som har blitt trakassert, har sagt ifra. Kvinner varsler mer enn menn. 1,5 prosent av sakene er varslet til politiet. Skam er den viktigste årsaken for dem som har valgt å ikke varsle.
I 42 prosent av tilfellene er det en kollega som trakasserer. I 23 prosent av tilfellene er det en leder.
Det er Fagpressen, Landslaget for lokalaviser, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening som har fått laget undersøkelsen.