Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mindre futt med lavkarbo

Dietter med lavkarbo er blitt veldig populære. Men trener du, er det flere ting du må passe på.

Flere nordmenn har kuttet karbohydrater i maten. De spiser ikke sukker, pasta, poteter og ris. Flere holder seg også unna frukt og noen typer grønnsaker. Mange spiser mye mettet fett i stedet. Mettet fett finnes i fet ost, helmelk, fett kjøtt og rødt kjøtt. Med slike lavkarbo-dietter håper folk å gå ned i vekt. Men trener du, kan det være et problem å unngå karbohydrater.

Det kan føre til at du ikke orker å ta i så hardt, sier Lise von Krogh til Klar Tale. Hun er ernærings-fysiolog og jobber med hva folk bør spise. Krogh sier at hvis du trener mye og lenge, bør du spise karbohydrater.

– Ikke spis mye sukker og hvitt mel. Bruk et vanlig norsk kosthold med mye grove karbohydrater. Det finnes i grovbrød, fullkorns-pasta, potet og grove knekkebrød. Og også mat som yoghurt og melk, sier hun.

Får kroppen veldig lite karbohydrater, bruker den fett til energi.

– Det tar lenger tid å bruke fett enn karbohydrater. Det betyr at du kanskje ikke klarer å trene så hardt eller lenge. Det fører igjen til at treningen ikke får redusert fettet. Da virker kanskje ikke treningen like godt som du skulle ønske, sier von Krogh.

Eventuelt kan du spise litt mer karbohydrater de dagene du vet du skal trene hardt.

– Flere fotball-lag går på lavkarbo. Da bruker de karbohydrater og sportsdrikker på trening og kamp, sier hun.

Ernærings-fysiologen råder folk å spise karbohydrater tre timer før trening.

– Det kan også være lurt å spise karbohydrater rett etter en hard treningsøkt. Da kan du faktisk drikke sjokolade-melk. Da får du bedre effekt av treningen, sier von Krogh.

Men det bør skje innen 30 til 60 minutter.

Von Krogh synes ikke ekstrem lavkarbo passer for alle. Det gjelder for eksempel de som vil gå ned i vekt samtidig som de trener.

– Spis heller mindre sukker og spis middels mengde karbohydrater, råder hun.