Tema

Dette er Norges nye statsråder

Den ene har allerede gjort folk rasende. Den andre er kona til politikeren som hyller Donald Trump.

– Jeg er glad for å vise fram en utvidet regjering, sa Erna Solberg tirsdag. Statsministeren klarte det til slutt. Hun samlet Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) i én regjering. Nå leder hun er regjering med flertall i Stortinget.

Noen statsråder slutter. Mens andre er nye i regjeringen. De som må slutte, er Linda Hofstad Helleland og Bård Hoksrud.

Her er de nye:

Kjell Ingolf Ropstad, barne- og familieminister

Alder: 33 år gammel

Fra: Aust-Agder

Parti: Kristelig Folkeparti (KrF)

Ropstad får i tillegg ansvar for politikken for tro og livssyn. Ropstad har gjort folk sinte på grunn av abort. Han og KrF vil gjøre loven strengere. Det kan få følger for kvinner med flere enn ett foster i magen.

– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to, sa han sist uke. Han beklaget etter at mange reagerte.

Ropstad skal jobbe med barns oppvekst og familier.

Olaug V. Bollestad, landbruks- og matminister

Alder: 57 år gammel

Fra: Rogaland

Parti: Kristelig Folkeparti

Bollestad er midlertidig leder i KrF. Knut Arild Hareide sluttet. Bollestad er utdannet sykepleier. Hun har vært ordfører i Gjesdal. Bollestad var en av dem som kjempet for at KrF skulle bli med i dagens regjering. Bollestad får jobben til Bård Hoksrud i regjeringen. Departementet hennes har ansvar for områder som jordbruk, husdyr, reindrift.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde, samfunnssikkerhets-minister

Alder: 54 år gammel

Fra: Oslo

Parti: Fremskrittspartiet (Frp)

Tybring-Gjedde har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet. Hun ble kåret til en av Norges mektigste kvinner i fjor. Det var bladet Kapital som hadde kåringen. Tybring-Gjedde er gift med den kjente politikeren Christian Tybring-Gjedde. Han har provosert med ting han har sagt. Han mente blant annet at Norge måtte slutte å redde flyktninger på Middelhavet. Han ønsket også at USAs president Donald Trump skulle vinne Nobels fredspris. Den nye ministeren har sagt at hun frykter journalister. Hun stoler ikke på dem, sa hun i et intervju med stiftelsen Human Rights Service. Den nye ministeren får ansvar for sikkerheten i samfunnet.

Dag Inge Ulstein, ny utviklingsminister

Alder: 38 år gammel

Fra: Hordaland

Parti: Kristelig Folkeparti

Ulstein nektet å bli med i en regjerings sammen med Frp. Nå er han med i regjeringen likevel. Ulstein kjempet for en annen løsning for KrF. Han ønsket å samarbeide med partiene på venstre-siden. Han er utdannet sexolog. Han sang i bandet Electric City. Ulstein får blant annet ansvar for hjelpa Norge gir til andre land. Han skal jobbe med kvinners rettigheter og utdanning i verden.

Nikolai Astrup, digitaliserings-minister

Alder: 40 år gammel

Fra: Oslo

Parti: Høyre

Astrup var utviklingsminister. Han bytter jobb i regjeringen. Nå skal han jobbe for at Norge blir mer digitalt og moderne. Astrup ledet Oslo Høyre fram til i fjor. På Stortinget har han jobbet med saker om miljø, energi og transport. Astrup er en rik mann. Han hadde en formue på nesten 340 millioner kroner i 2016, skrev avisa Aftenposten.

Andre kilder: NTB, regjeringen.no, dagbladet.no, dn.no, NRK, TV 2

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Tema

På forsiden nå