Tema

Hele Norge flyter

Lørdag 5. juni ber kanalen NRK folk om å flyte. Her kan du se hvordan du kan bli tryggere i vannet.

Endelig er det sommer og sol. Solkremen er pakket i bagen. Stranda venter. Vannet er varmt.

Fredag viste gradestokken 22,4 grader i vannet i Paradisbukta i Steinkjær. Da frister det å hoppe uti. Men først må du kunne flyte. Det må du kunne før du kan svømme. Og det handler om å kunne redde liv.

– Det viktigste du må kunne, er å flyte. Ellers synker du. Og da kan du drukne, sier Audun Eiriksson. Han er ansvarlig for svømmeskolen i Bærumsvømmerne.

(Du kan se video helt nederst i saken)

Lørdag 5. juni inviterer kanalen NRK til flytefest. Fra Frognerbadet i Oslo skal de ha sending på TV. Fra klokka 13 til 14 skal de forsøke å sette verdensrekord. De vil at flest mulig skal flyte samtidig i tre minutter. Og de vil at alle skal være med.

– Det er så fint å være i vannet. Å flyte rundt og glemme alt stress. Kroppen kjenner ingen smerter, sier Yiliana Meland. Hun er svømmeinstruktør.

Hun sier at det er lurt å være forsiktig i vann. Spesielt om du ikke kan svømme eller er litt redd. Da bør du bruke tid på å venne deg til vannet og hvordan det beveger seg.

Et tips er å begynne ved vannkanten. Da kan du kjenne på vannet med beina. Deretter kan du bevege deg lenger uti. Da bør du være sammen med noen som er trygge i vann. Du kan også ha med noe som flyter. Det kan hjelpe deg å holde deg oppe.

– Husk å holde hoftene oppe når du flyter på ryggen, sier Audun Eiriksson.

Når du har lært å flyte, kan du øve på å svømme. Det finnes flere måter å svømme på. Brystsvømming er den vanligste måten å svømme på. Du kan også svømme crawl. Eller noe som kalles butterfly. Du kan også svømme på ryggen.

– Når du har lært å svømme, så kan du det. Det skal mye til å glemme det. Og du er aldri for gammel til å lære deg det, sier Eiriksson.

Her kan du se hvordan du kan bli tryggere i vann.



Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå