Tema

Ellen vil at unge skal ha noen å snakke med

Mange i Norge jobber helt gratis for å hjelpe andre. Ellen Cecilie Evju er én av Norges frivillige: – Jeg brenner for at unge skal ha en voksen å snakke med.

Ensomhet, kjipe foreldre, venner, hobbyer, sosiale medier og skole. Barn og unge trenger å snakke, og da stiller Ellen Cecilie Evju opp. På egen fritid.

– Jeg så at barn og unge slet under pandemien. Det ble min motivasjon for å hjelpe, sier 45-åringen til Klar Tale.

2022 er frivillighetens år. Mange i Norge driver med frivillig arbeid.

Evju samarbeider med Asker frivilligsentral på Hasselbakken. Inne i et hvitt, eldre hus er noen damer i full gang med håndarbeid. Andre dager er det språkkafé og rosemaling. Informasjon på veggene vitner om all aktiviteten. Nå er det tid for å være sammen igjen.

Evju driver med veiledning i Asker. Det er et gratis tilbud til unge mennesker. Typisk de som er mellom 12 og 25 år gamle.

Evju har drevet med frivillig arbeid i lang tid. Både gjennom organisasjonen Røde Kors og Framtiden i våre hender. Hun har jobbet som lektor ved flere skoler. Slik vet hun godt hva som opptar unge mennesker.

Nå tar hun videreutdanning.

– Vi har nettopp startet tilbudet. Og jeg føler vi allerede har nådd mange, sier hun. Da Klar Tale snakket med henne, hadde hun allerede veiledet noen personer. Hun snakker gjerne med flere.

Ellen Cecilie Evju

De unge vil prate om mye forskjellig. Det kan være de sliter med forholdet til foreldrene. Kanskje er de usikre på hva de skal bli. Andre vil snakke om sosiale medier.

Evju har selvsagt taushetsplikt.

Av og til må hun avvise ungdommer. De sliter med ting som andre må hjelpe dem med. Som psykologer eller fastleger.

– Dette er veldig viktig: Jeg er ingen psykolog, sier hun. Veiledningen er ment som et tillegg til alt annet som finnes av tilbud. Hun er opptatt av at de unge skal finne svarene selv, og tenke igjennom ting. Hun ønsker å veilede dem til å finne en løsning.

– Det er ikke alle som ønsker å snakke med foreldrene sine om alt, forteller hun. Og da kan hennes tilbud være til hjelp. Det er ikke bare unge som tar kontakt, også foreldre gjør det på vegne av ungdommer.

Evju setter av en hel time i første samtale. Denne er for å bli kjent. Deretter kan ungdommen komme tilbake for å snakke mer.

– Jeg brenner for at barn og unge skal ha en voksen å snakke med, sier hun.

– Er det vanskeligere å være ung nå enn for 30 år siden?

– Det er i alle fall annerledes, sier hun. Og gir et eksempel: Familiene er mer oppstykket enn før.

Kanskje vil hun starte noe eget etter hvert. Evju ønsker å drive med livsmestring og være veileder.

Jorunn Schie er leder for Asker frivilligsentral. Hun sier det er flere som gir råd og veileder hos dem, men da ofte om karriere og arbeid.

– Flere har latt seg inspirere når de har lest om Evju. De har tatt kontakt med oss for å tilby aktiviteter, som yoga, sier hun til Klar Tale.
Siste utgave

På forsiden nå