Tema
Her lager de bitte litt av den livsviktige hveten
Krig og tørke ødelegger maten vår. I Hurum sørger de for at vi har litt mer av kornet vi trenger for å leve.
HVETE: Bonde Jakob Lajos Volent viser fram vårhveten. Den skal høstes inn noen måneder fram i tid.
Karin Flølo / Klar Tale
Hunden Happy kommer løpende. Spent på hvilken ukjent gjest som kommer. På Værby gård i Hurum i Viken er det grønt hvor du enn snur deg. Det er en vakker vårdag, men himmelen pønsker på noe. Regndråpene kommer og er store og tunge. Det våte været skal vi egentlig være glade for. Våren har vært ganske tørr.
– Det har vært tørt lenge, sier bonden Jakob Lajos Volent. De har merket det på noe av avlingen. I 2018 var det så tørt at bønder måtte ha krisehjelp. Og mer tørke kan det bli, med et endret klima.
På enga vokser kornet vårhvete. Den er sådd på våren og skal inn til høsten. Hveten ligner gress der den står. Men den er like viktig for oss mennesker som gresset er for dyra. Hvete metter både oss og resten av verden.