Tema

Hvordan kommer kokain til Europa?

Kokain er blitt mer vanlig. Det blir stadig funnet store mengder av det ulovlige stoffet. Hvor kommer det fra, og hvordan havner det her?

Europa er truffet av en «bølge av kokain». Det sa Europol i 2022. Og det fortsetter. Det er blitt mer vanlig å ruse seg på det ulovlige stoffet. Kokain er et av de vanligste ulovlige rusmidlene i Europa, ifølge en rapport.

Hvert år blir det satt nye rekorder i beslag av kokain. I Norge tok Tolletaten beslag i 2,3 tonn kokain i 2023. Det er mer enn etaten har beslaglagt de siste 10 årene til sammen.

– Vi vet at det kommer narkotika inn til landet jevnt og trutt, hele tiden. Det sa Lars Orning nylig til Klar Tale. Han jobber i Tolletaten.

Bildet viser instruktør og hundefører i Tolletatens hundetjeneste Lars Orning.

Banankasser, containere eller skroget på et skip. Det er mange måter å smugle det ulovlige stoffet inn til Europa.

Men hvor kommer kokainet fra? Det meste lages i land i Sør-Amerika. Hovedsakelig i Colombia.

Så må stoffet føres til Europa. Kriminelle fra Balkan ordner mesteparten av transporten, ifølge det amerikanske byrået DEA. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Kriminelle grupper fra Balkan blir kalt Balkan-kartellet.

---

Hva er Balkan?

Balkan består av flere land: Albania, Bosnia, Bulgaria, Kroatia, Kosovo, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia, Slovenia og Romania.

---

Smuglerne fra Balkan har i mange år jobbet sammen med med kriminelle i Sør-Amerika. Helt siden tidlig på 2000-tallet. Og det tok lang tid før smuglingen ble kjent. Måten Balkan-kartellet jobber på, har blitt kjent de siste årene. Én av årsakene er at de ikke har noen streng struktur med en såkalt gudfar på toppen, ifølge NTB. En gudfar er en slags kriminell leder.

Men etterforskning og beslag har avslørt deler av måten de jobber på. Mer enn 6.500 mistenkte er pågrepet, ifølge Europol.

Kriminelle fra Balkan har også blitt tatt for smugling i Norge. I fjor ble fem albanere tatt. De forsøkte å frakte 150 kilo kokain inn til Vestlandet.

Tolletaten ser at smuglerne bruker lovlig transport for å føre kokain til Europa. Det sa Øystein Børmer i vinter. Han er sjef i Tolletaten. Smugling i containere på skip er særlig vanlig. Det gjør det vanskeligere å oppdage forsendelser.

Tolldirektør Øystein Børmer i havna i Tromsø, som er én av tre havner hvor russiske fiskefartøy fortsatt får lov til å anløpe. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Land i Europa jobber sammen. De vil ha slutt på smuglingen. Samarbeidet Havnealliansen ble startet i januar i år. Norge er et av landene i alliansen.

– Fjorårets store beslag av kokain i Norge er en påminnelse om at de kriminelle nettverkene ikke kjenner grenser. Det sa justisminister Emilie Enger Mehl i vinter.

Justisminister Emilie Enger Mehl har varslet en bred gjennomgang av NSM-saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hun kalte narkotika et stort problem. Det er ofte utgangspunkt for andre typer kriminalitet, sa hun.

– Ofrene er ikke bare misbrukerne. Men også mennesker som utsettes for vold, drap og trusler.

---

Fakta om kokain

  • Kokain er et ulovlig rusmiddel.
  • Kokain gir en rask og intens rus. Den varer normalt fra 15 til 60 minutter.
  • Folk ruset på kokain kan føle seg mer våkne og pratsomme.
  • Kokain kommer fra bladene på kokabusken. Planten vokser i Sør-Amerika.
  • Du kan bli avhengig av kokain. Kokain kan gi bivirkninger. Som kvalme, kramper, angst og paranoia.
  • Bivirkninger kan også være farlig høy puls, høyt blodtrykk, forstyrret hjerterytme, hjerteinfarkt og hjerneblødning.

Kilde: KORUS

---






Siste utgave

På forsiden nå